Sep 25

HARI PEMBELAJARAN DAN INTEGRITI PUSTAKMAR

Lumut, 4 Ogos – Sebagai satu inisiatif berterusan bagi memperkasakan pengetahuan profesional serta mengukuhkan integriti warga, PUSTAKMAR telah menganjurkan program Hari Pembelajaran dan Integriti bertempat di Auditorium Zain. Program telah dimulakan dengan pembacaan Ikrar Bebas Rasuah yang diketuai oleh Pegawai Laksana, Kdr Ahmad Sapuan Fathi TLDM dengan disaksikan oleh Pegawai Memerintah. Ikrar ini adalah akujanji oleh semua warga untuk tidak terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan jenayah rasuah. Ia disusuli dengan syarahan mengenai integriti oleh Pegawai Integriti Unit, Lt Kdr Nor Faaizuun TLDM.

1
Upacara Ikrar Bebas Rasuah diketuai Pegawai Laksana
2

Syarahan Integriti
3

Bantu warga konfigurasi peranti

Kesempatan ini juga digunakan untuk membantu warga yang masih tidak berjaya mengakses rangkaian emel TLDM melalui telefon pintar disebabkan masalah konfigurasi. Lt Misyran Hafizzul Izlan TLDM, Asisten Ketua Bahagian Teknikal merangkap Pegawai IT unit telah memberikan penerangan dan panduan secara praktikal, langkah demi langkah, sehinggalah semua peranti berjaya dihubungkan. Usaha ini membantu memastikan capaian maklumat melalui emel navy.mil dapat dioptimumkan oleh warga PUSTAKMAR.

4
Military Ethics Discussion

Filem bertajuk Eyes In The Sky telah ditayangkan untuk sesi Hari Pembelajaran. Filem ini padat dengan ilmu serta pengajaran mengenai penggunaan UAV di dalam operasi ketenteraan dari sudut etika, peraturan melepaskan tembakan (ROE), dilema di dalam proses membuat keputusan, isu kemanusian, pemerintahan dan kawalan serta hubungan antarabangsa. Sebelum tayangan bermula, Lt Kdr Benjamin Dalton RAN telah membuat ulasan dan berkongsi pandangan beliau tentang kandungan dan pembelajaran yang dapat diambil dari filem ini terutama berkaitan Military Ethics. Lt Kdr Benjamin RAN adalah pegawai Tentera Laut Australia di bawah Malaysia Australia Joint Defence Programme dan diperjawatkan sebagai Pegawai Jurulatih Peperangan Bawah Permukaan. Cara pembelajaran santai seperti ini baru perkenalkan di PUSTAKMAR. Ia dilihat sebagai satu kaedah yang sangat berkesan dan memberi banyak manfaat kepada semua warga. Penguasaan Bahasa Inggeris warga juga turut meningkat secara tidak langsung.

 

Rujukan:060817/01
Sumber: Perhubungan Awam PUSTAKMAR
Artikel: Perhubungan Awam PUSTAKMAR
Jurufoto: LK TNL Azizie bin Selai

Last modified on Isnin, 25 September 2017 06:56

AUDIT KESIAPSIAGAAN PUSAT HIDROGRAFI NASIONAL

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 36

Semalam 388

Bulan ini 8610

Keseluruhan 427548

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM