Ogs 06

BAKAT (L) MENYUSURI PENGALAMAN KE SUNGAI KINABATANGAN & KAMPUNG AIR

SANDAKAN, 5 Ogos 2018 – Badan Kebajikan Angkatan Tentera (BAKAT) Laut, Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2) telah mengadakan lawatan dan kunjungan ke perkampungan air di Kampung Tanjung Aru dan Sungai Kinabatangan, Sandakan. Rombongan diketuai oleh Pengerusi BAKAT (L) MAWILLA 2 iaitu Datin Kalaiarasi Subramaniam bersama Ketua-Ketua Unit. Lawatan turut disertai oleh Datin Hjh Radzi binti Abdul Manap, iaitu isteri kepada Asisten Ketua Staf Kejuruteraan, Laksamana Muda Dato' Ir. Haji Khairuddin Bin Khalid yang kini dalam rangka lawatan perpisahan untuk bertemu Navy People Cawangan Teknikal sebelum persaraan beliau.

Gambar 1
Pegawai Staf Sekretariat, Lt Dya Elizabeth Ann sedang melaksanakan
penerangan Aplikasi K3M dan juga Kajian Indeks
Keselamatan Komuniti Maritim 2018

Gambar 2
Pengisian borang kaji selidik turut dilaksanakan oleh pekerja resort

Sungai Kinabatangan merupakan salah satu tempat yang menjadi tumpuan para pelancong oleh kerana keindahan semulajadi flora dan fauna termasuk spesis yang jarang ditemui seperti monyet proboscis. Perjalanan telah mengambil masa lebih kurang satu jam setengah dengan menggunakan dua buah Bot Pemintas SILVERBREEZE dari Pangkalan TLDM Sandakan. Kehadiran para rombongan telah disambut baik oleh pihak Abai Resort Kinabatangan dan seterusnya di bawa untuk melihat suasana dan kawasan di sekitar resort tersebut.

Gambar 3
Interaksi bersama para pemancing di Sungai Kinabatangan

Gambar 4
Pengerusi BAKAT (L) MAWILLA 2 bergambar bersama 
Datin Hjh Radzi dan peserta lawatan di atas Bot Pemintas SILVERBREEZE

Selain itu, lawatan juga bertujuan untuk memberi penerangan mengenai Aplikasi Kesedaran Keselamatan Komuniti Maritim (K3M) dan melaksanakan Kajian Indeks Keselamatan Maritim 2018 berkenaan tahap keselamatan perairan negara yang dirasai oleh komuniti maritim. Pengusaha dan pekerja resort tersebut dijadikan golongan sasaran untuk sesi penerangan K3M dan kajian pada kali ini. Staf juga dapat berinteraksi bersama para pelancong di Abai Resort.

Gambar 6
Perjalanan menyusuri Sungai Kinabatangan

Gambar 7
Menyusuri perjalanan ke Kampung Tanjung Aru

Gambar 8
Bergambar di jeti Kampung Tanjung Aru

Hasil maklum balas diterima, rata-rata mereka sangat teruja dengan kelebihan aplikasi tersebut dan memuji usaha TLDM untuk mendekati komuniti maritim agar kehadiran pasukan keselamatan dapat dirasai seterusnya mereka berasa lebih selamat bekerja dalam sektor maritim khasnya di perairan pantai timur Sabah ini. Warga Abai Resort turut mengalu-alukan lagi kehadiran lawatan sebegini khasnya dari Navy People Sandakan. Akhir lawatan, lawatan dibawa ke perkampungan air di Kampung Tanjung Aru, yang mana terdapat juga warga Navy People Sandakan yang berasal dan mempunyai keluarga dari kampung yang indah dan permai itu. Pengalaman sebegini amat jarang diperolehi oleh mana-mana Unit atau Markas Formasi TLDM yang lain. Inilah kelebihan Navy People yang berkhidmat di pantai timur Sabah, khasnya di Pangkalan TLDM Sandakan.

~PENGALAMAN ADALAH SESUATU YANG SANGAT BERHARGA, JOM REBUT PELUANG BERKHIDMAT DI PANTAI TIMUR SABAH~

Rujukan : 060818/02
Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik MAWILLA 2
Artikel : LK TLS Nik Amirruddin Nik Par
Jurufoto : LK I PAP Muhammad Hazwan Hamimi Hamdan

Last modified on Isnin, 06 Ogos 2018 06:59

AUDIT KESIAPSIAGAAN MPPL

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 114

Semalam 491

Bulan ini 6858

Keseluruhan 433061

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM