Jun 28

PWM MARKAS PEMERINTAHAN ARMADA TIMUR

pwmmpatkecil

PW I TMS FIRMAN BIN ASRI

BSK PPS PPA

Dilahirkan di Hospital Besar Tawau, Sabah pada 15 Sep 1976. Anak kedua daripada lapan orang adik beradik. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Muhibbah Raya, Tawau dan ke peringkat menengah di Sekolah Menengah Jalan Apas Tawau, dan bertukar aliran ke Sekolah Menengah Vokasional Tawau dalam jurusan Elektrik dan melanjutkan pelajaran di Politeknik Matang Kuching, Sarawak dalam kursus Elektrik Janakuasa.

Mula memasuki perkhidmatan TLDM pada 24 Apr 1997 (pengambilan 178) dan diserapkan ke kepakaran Teknisyen Merin Srimala (TMS) dari Cawangan Teknikal. Pernah berkhidmat di beberapa unit pangkalan dan kapal serta Gugusan Semarang Peninjau diantaranya KD PELANDOK, Stesen LIMA TLDM, KD SRI KOTA KINABALU, KD LEKIR, ALD 2, DEPOT SENGGARA ARMADA TIMUR dan sekarang di unit MARKAS PEMERINTAHAN ARMADA TIMUR. Pernah di Pilih sebagai bintara terbaik unit KD LEKIR dan DEPOT SENGGARA ARMADA TIMUR.

Seorang yang aktif dalam sukan Scuba dan Perahu Layar. Pernah beberapa kali mewakili TLDM di peringkat antarabangsa dalam sukan perahu Layar. Beliau juga merupakan salah seorang krew bagi pelayaran Bot Layar Utarid dari Pangkalan TLDM Lumut ke Pangkalan TLDM Kota Kinabalu. Beliau telah dilantik sebagai Pegawai Waran Markas(PWM) bagi MARKAS PEMERINTAHAN ARMADA TIMUR pada 15 Apr 19.

Mendirikan rumahtangga dengan Puan Saheria binti Pandu dan telah dikurniakan 4 orang cahaya mata iaitu 2 lelaki dan 2 perempuan. Bagi mengisi masa lapang beliau lebih suka melakukan aktiviti menyelam dan mendaki bukit.

Read 1909 times Last modified on Jumaat, 10 Julai 2020 01:30

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 718

Semalam 801

Bulan ini 8589

Keseluruhan 802249

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM