wisma samudera logo WISMA SAMUDERA atau dahulunya lebih dikenali sebagai WISMA MALAYA merupakan mes penginapan bagi pegawai-pegawai TLDM khasnya dan pegawai ATM amnya. Sejarah penubuhan WISMA SAMUDERA pada asalnya dapat dilihat sewaktu pemerintahan Panglima Tentera Laut Pertama iaitu Laksamana Muda Tan Sri K. Thanabalasingam yang merancang untuk memindahkan Pangkalan TLDM Woodlands, Singapura ke Lumut. Usaha beliau menjadi realiti dan rancangan ini mula direalisasikan pada tahun 1979.

WISMA MALAYA beroperasi di Pangkalan TLDM Lumut dengan menggunakan bangunan WISMA SURIA di Fakulti Pegawai, KD PELANDOK sejak dari tahun 1980 sehingga 1995 dan telah ditukarkan nama kepada WISMA SAMUDERA. Sesuai dengan peredaran masa dan perubahan pucuk pimpinan TLDM, WISMA SAMUDERA telah dinaik taraf dan dipindahkan ke atas bukit ditengah-tengah Pangkalan TLDM Lumut sebagai lambang kemegahan dan kepimpinan pegawai-pegawai TLDM yang ditauliahkan.

Pada asal penubuhan, WISMA SAMUDERA diletak dibawah pentadbiran KD MALAYA yang dikenali sebagai sel Wisma Pegawai/Rumah VIP. Pada 11 Ogos 94, Jawatankuasa Petugas Organisasi dan Perjawatan (JKPPOP) dalam mesyuarat ke-50 meluluskan 158 perjawatan bagi WISMA SAMUDERA. Pada 20 Apr 85 surat perintah penubuhan perjawatan WISMA SAMUDERA telah dikeluarkan dan pada 19 Jul 95, satu kawat telah dikeluarkan oleh pihak tertinggi TLDM meluluskan penubuhan WISMA SAMUDERA.

Dengan pengeluaran waran perjawatan baru ini, organisasi Mes Pusat Pegawai TLDM dan WISMA SAMUDERA dikeluarkan dari pentadbiran KD MALAYA dan organisasi WISMA SAMUDERA baru telah diwujudkan dan diletakkan di bawah pemerintahan Panglima Material Armada yang kini dibawah MARKAS BANTUAN TLDM. Bangunan WISMA SAMUDERA mula beroperasi pada 1 Jul 95.
wisma samudra img1

WISMA SAMUDERA telah ditubuhkan sebagai unit mulai 1 Dis 94 dan telah dirasmikan pada 30 Jul 95 oleh Laksamana Madya Tan Sri Mohd Shariff bin Ishak. Secara khususnya ia merupakan tempat kediaman untuk pegawai TLDM seperti pegawai bujang, berkursus dan bertugas sementara.

WISMA SAMUDERA TLDM terdiri daripada empat blok kediaman iaitu Blok Cape Rachardo, Tanjung Po dan Muka Haed yang disediakan untuk pegawai muda serta One Fanthom Bank yang dikhaskan untuk VIP dan pegawai kanan. Kesemua blok mampu menempatkan sehingga 254 penghuni pada satu masa serta menyediakan pelbagai kemudahan untuk para penghuni tetap seperti kemudahan sukan dan rekreasi, indoor games, bar dan karaoke serta kemudahan meletak kenderaan.
wisma samudra img2

Wisma Samudera TLDM bertanggungjawab kepada Panglima Bantuan untuk segala urusan berkaitan keperluan hospitaliti dan katering bagi Pegawai TLDM serta Pegawai ATM dan awam. Wisma Samudera TLDM dipertanggungjawabkan untuk mengatur segala keperluan untuk majlis keraian raja-raja dan pembesar negara yang mengadakan lawatan ke Pangkalan TLDM Lumut.

Iklan Graduan 2017

Sila klik DISINI untuk pendaftaran pengambilan pegawai kadet graduan.

epembelajaran

MISI

Membangunkan modal insan yang kompeten

VISI

Menjadi organisasi pendidikan dan latihan bertaraf dunia.

epembelajaran

 

 • Menaik taraf kesiagaan
 • Penjimatan masa
 • Penjimatan kos
 • Tahap pemahaman tinggi
 • Pembelajaran beradun (Blended Learning)
 • Ilmu tanpa sempadan
 • Bila-bila dan dimaja jua

epembelajaran


Pembelajaran Kolaboratif:

Forum, Chat & perbincangan atas talian

arrowdown

Penilaian:
Kuiz & Tugasan

arrowdown

Akses:
Secara atas talian melalui kemudahan wifi TLDM

arrowdown

Kaedah Pengajaran:
Video Interaktif - Youtube, Rakaman Jurulatih.
Nota Rujukan - pdf, flash.
Kelas Berkonsepkan Maya (Virtual Classroom)

epembelajaran

 • Pegawai Peperangan Utama : 11 Topik
 • Navigasi : 6 Topik
 • Komunikasi (Kelas LK II) : 21 Topik
 • Teknikal Mekanikal Kuasa Gerak (Kelas LK II) : 19 Topik

epembelajaran
Sistem ePembelajaran merupakan salah satu sistem pembelajaran secara atas talian. Sistem diwujudkan agar The Navy People tidak terbelakang dalam menggunakan teknologi terkini, sekaligus menyahut seruan kerajaan menjayakan Koridor Raya Multimedia.

Sistem ePembelajaran telah dibangunkan di dalam TLDM sejak tahun 2003, Sistem ePembelajaran Fasa 1 telah berjaya dilaksanakan pada tahun 2004 dan Sistem ePembelajaran Fasa 2 pula telah selesai dilaksanakan pada 23 Sep 2008.

Kini, sistem ini dibangunkan dengan pengisian pembelajaran secara atas talian yang lebih padat dan menarik. Ianya boleh diakses walau dimana jua pelatih berada.

ANCM

The ASEAN Naval Chiefs Meeting (ANCM) is an annual activity rotationally hosted by the different ASEAN navies and participated by the Chiefs of Navies from Brunei, Cambodia, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Singapore, Laos, Thailand and Vietnam. The activity aims to further enhance the degree of cooperation and interoperability among the ASEAN navies. The ANCM is the implementation of the two-year working plan approved by the Chiefs of the Defense Forces of the ASEAN countries during the 7th ASEAN Chief of Defense Forces Meeting in Hanoi 2010.

The Royal Malaysian Navy (RMN) is privileged to host the 10th ANCM scheduled in 22-25 August 2016 in Kuala Lumpur, drawing the participations of the Navy Chiefs from all 10 ASEAN brothers. For this time, Enhancing Operational Interoperability was chosen as a motto for 10th ANCM.

Lumut, 4 Jul 16 – Bertempat di Dewan Senaman KD PELANDOK, Perbarisan Pegawai Laksana KD PELANDOK iaitu Kdr Ahmad Rashidi bin Othman TLDM telah dihadiri oleh warga KD PELANDOK yang bertugas di musim cuti perayaan Sambutan Aidilfitri. Majlis bermula dengan ketibaan Pegawai Laksana pada jam 0730 disambut oleh Pegawai Bertugas Harian dan seterusnya diikuti nyanyian lagu Benteng Pertahanan Negara dan KD PELANDOK.

1
Nyanyian lagu Benteng Pertahanan Negara dan KD PELANDOK oleh warga yang hadir

2
Ucapan oleh Pegawai Laksana KD PELANDOK.

3
Antara Warga KD PELANDOK yang hadir pada pagi tersebut

 

Acara diteruskan dengan ucapan Pegawai Laksana yang menyentuh aspek berkaitan keselamatan di tempat tugas dan kebersihan persekitaran yang sentiasa perlu diutamakan. Dalam pada itu, peringatan berkaitan aspek keselamatan jalan raya turut disampaikan. Beliau juga mengingatkan untuk warga supaya merancang perjalanan pulang bagi memastikan perayaan dibulan Syawal nanti dapat disambut dengan senyuman serta wajah yang gembira. Penyampaian maklumat menggunakan media sosial juga disampaikan bagi memastikan ianya terkawal dan tidak berlaku kebocoran maklumat.

4
Bacaan Doa memohon perlindungan dan keselamatan daripada Ilahi.

 

5
Sesi bersalaman di antara warga yang hadir.

Bacaan doa oleh LK PNK Muhamad Hasmuni mengambil tempat mengharapkan keselamatan dan perlindungan Ilahi buat sepanjang cuti berlangsung. Sebelum berakhir acara, seluruh warga yang hadir saling bersalaman memohon kemaafan sebagai meraikan kedatangan Syawal yang bakal menjelma.

 

Rujukan: 050716/03
Sumber: Perhubungan Awam KD PELANDOK
Artikel: LK II PAP Izwan bin Ismail
Jurufoto: LK II PAP Izwan bin Ismail

 

Lumut, 28 Jun 16 - KD PELANDOK telah merealisasikan takwim Ramadhan sebagai tanggungjawab terhadap warganya yang merindui program keilmuan dengan mengadakan sesi percambahan ilmu bersama Sahibul Fadhilah Ustaz Kamaruddin bin Adam, Pegawai Fatwa Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Perak. Ketibaan penceramah yang disambut oleh Pegawai Laksana, Kdr Ahmad Rashidi bin Othman TLDM bersama Pegawai-pegawai Kanan yang lain telah bermula pada jam 1430. Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran bertarannum oleh LK TNL Zulkernain bin Mohd Noor sebagai intipati tajuk yang bakal dikupas oleh penceramah.

1
YBhg Ustaz Kamaruddin Bin Adam sedang menyampaikan ceramah

Umum mengetahui kelebihan Lailatul Qadar, hanya diberikan kepada umat Nabi Muhammad SAW yang merupakan perkara utama ditekankan untuk mendapatkannya. Jelas terpancar kesungguhan dan semangat di wajah setiap warga menghayati penyampaian yang disampaikan.

2
Pegawai Memerintah KD PELANDOK memberikan cenderahati kepada YBhg Ustaz Kamaruddin

Dalam sesi ceramah tersebut juga, Ustaz Kamaruddin menggesa warga untuk tidak mensia-siakan peluang berada di sepuluh terakhir Ramadhan yang perlu diisi dengan amalan-amalan bagi memperolehi ganjaran dan kelebihan kelebihan beribadat melebihi 1000 bulan. Dalam ceramah yang diadakan turut berlangsungnya sesi soal jawab oleh warga.

3
YBhg Ustaz Kamaruddin bin Adam bergambar bersama Pegawai Memerintah dan warga KD PELANDOK yang hadir

Semoga dengan majlis ilmu yang diadakan seperti ini berupaya memanfaatkan buat warga dalam memastikan kehadiran Ramadhan memberi pengertian yang lebih bermakna.

 

Rujukan: 050716/03
Sumber: Perhubungan Awam KD PELANDOK
Artikel: Mej Ahmad Zubir bin Zawawi
Jurufoto: Perhubungan Awam KD PELANDOK 

 

AUDIT KESIAPSIAGAAN MPPL

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 304

Semalam 347

Bulan ini 7176

Keseluruhan 440000

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM