Jul 25

KURSUS TEORI & PRAKTIKAL PENGURUSAN JENAZAH LELAKI 2018

KUANTAN, 24 Jul – Bertempat di Surau Al-Amin Balok Perdana telah berlangsungnya Kursus Teori dan Praktikal Pengurusan Jenazah Lelaki 2018 anjuran Pejabat Agama Markas Wilayah Laut 1 (MAWILLA 1) yang telah melibatkan 32 orang peserta terdiri daripada unit-unit bawah naungan MAWILLA 1. 2 orang penceramah jemputan iaitu Ustaz Norazli bin Aziz dan Ustaz Syafie bin Hassan daripada Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) telah menyampaikan ceramah yang bertajuk ''Kematian Suatu Kepastian'' serta menerangkan adab menziarahi orang sakit, perkara yang perlu dilakukan apabila berlakunya kematian dan tanda-tanda sebelum berlakunya kematian.

1
Penerangan secara teori pengurusan jenazah

2

3
Penerangan serta praktikal memandikan
jenazah serta menkafankan jenazah

4

5

6

Kursus pengurusan jenazah ini amat penting dilaksanakan dengan tujuan memberi pendedahan kepada anggota tentera berkaitan aspek-aspek pengurusan jenazah dengan cara yang betul serta menimbulkan perasaan tanggungjawab di kalangan anggota tentera dalam fardhu kifayah .

7
Penerangan cara-cara solat jenazah

8

Sepanjang kursus ini berlangsung, pelbagai aktiviti telah dilaksanakan dan terbahagi kepada dua sesi iaitu teori serta praktikal yang telah dilaksanakan oleh anggota Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) MAWILLA 1. Antara aktiviti yang dilakukan ialah sesi ceramah, cara-cara menguruskan jenazah, cara-cara memandikan jenazah dengan betul, mengkafankan jenazah serta praktikal solat jenazah.

9
Peserta kursus menerima
sijil penyertaan daripada KS MAWILLA 1

10

11

12
Sesi bergambar kenang-kenangan

Majlis diakhiri dengan penyampaian sijil kepada peserta yang telah disampaikan oleh YBhg Kept Muhamad Shakir bin Salleh TLDM, Ketua Staf MAWILLA 1.

Rujukan : 250718/01
Sumber : Komunikasi Strategik MAWILLA 1
Artikel : BK TNL Ahmad Hafiz b Yahya
Jurufoto : P/BM PRL Muhaymin bin Mohd Nasir

Last modified on Rabu, 25 Julai 2018 04:34

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 284

Semalam 879

Bulan ini 19748

Keseluruhan 1250177

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM