Ogs 10

MAJLIS KONVOKESYEN KALI KE-26 POLITEKNIK KUCHING SARAWAK (PKS)

KUCHING - 09 Ogos 18 – Sempena Majlis Konvokesyen kali ke-26 Politeknik Kuching Sarawak (PKS) dilaksanakan di Dewan Jubli Perak, Politeknik Kuching Sarawak bermula dengan Majlis Raptai pada 7 Ogos 2018 dan diikuti dengan Majlis Konvokesyen pada 8 dan 9 Ogos 2018 dalam 4 sidang. Konvokesyen kali ini telah dihadiri dengan beberapa tetamu jemputan untuk merasmikan majlis dalam 4 sidang tersebut. Graduan lulusan Sesi Jun 2017 program Diploma Akauntansi, Diploma Pengajian Perniagaan, Diploma Kejuruteraan Elektrik & Elektronik, Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi), Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Automotif), Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Penyamanan Udara Dan Penyejukbekuan) dan Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Pembuatan). Keseluruhan bilangan graduan bagi majlis kali ini yang dilaksanakan 4 sidang adalah seramai 1487 orang.

Sepanduk Majlis Konvokesyen
Sepanduk Konvokesyen

Graduan Yang Hadir
Graduan Yang Hadir dan Yang Menerima Sijil

Graduan Yang Telah Menerima Sijil

YBhg. Dato’ Haji Mansor Bin Man, Setiausaha Persekutuan Sarawak telah menyempurnakan majlis sidang 1. Ia melibatkan seramai 394 orang graduan daripada 1487 orang keseluruhan lulusan Politeknik Kuching Sarawak (PKS) yang tamat pengajian pada Sesi Disember 2016 dan Sesi Jun 2017. Manakala, dalam sidang kedua YBhg. Ts. Tn. Haji Mohamad Amin Bin Hamat, Timbalan Ketua Pengarah (Governan), Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK) telah merasmikan majlis tersebut dengan jayanya, Sidang Kedua melibatkan seramai 413 orang graduan daripada 1487 orang keseluruhan lulusan Politeknik Kuching Sarawak. Dalam pada itu, sidang ketiga dirasmi dan disempurnakan oleh YBhg. Tuan Haji Abdul Kadier Bin Sahib, Pengarah Serba Dinamik Holding, mewakili YBhg. Dato’ Dr. Ir. Mohd Abdul Karim Bin Abdullah, Group Managing Director / Group Chief Executive Officer, Serba Dinamik Holding Berhad merangkap Pengerusi Jawatankuasa Industri & CEO Faculty PKS.Kementerian Pendidikan Malaysia. Sidang Ketiga pada pagi ini terdiri daripada 360 orang graduan. Dan pada sidang yang terakhir iaitu sidang keempat telah dirasmikan oleh YBhg. Ketua Pesuruhjaya RELA, Tuan Zulkifli Bin Abidin, Ketua Pengarah Jabatan Sukarelawan Malaysia, Kementerian Dalam Negeri.

Ucapan oleh Ketua Pengarah Rela
Ucapan oleh Ketua Pengarah Rela

Nyanyian Lagu Negaraku dan Politeknik
Nyanyian Lagu Negaraku dan Politeknik

Majlis diteruskan dengan bacaan doa,nyanyian lagu negaraku dan lagu politeknik serta beberapa ucapan daripada tetamu kehormat dan acara diteruskan dengan penyampaian sijil kepada bekas graduan. Politeknik juga mengadakan Karnival Niaga konvo dimana peniaga terdiri daripada pelajar-pelajar politeknik sendiri bagi menarik para pengunjung terdiri daripada ibubapa dan untuk menyerikan lagi suasana Politeknik Kuching Sarawak dengan pelbagai juadah yang disediakan sendiri oleh pelajar.

Karnival Niaga Konvo
Karnival Niaga Konvo

Sesi Bergambar Beramai ramai
Sesi Bergambar Beramai-ramai

Bagi pihak pengurusan PKS, Lt. Kdr (K) Kamaludin Daud PSSTLDM mengucapkan ribuan terima kasih kepada tetamu jemputan dan pengunjung yang sudi hadir bagi memeriahkan lagi majlis Konvokesyen PKS dan tidak lupa ucapan tahniah buat bekas graduan Politeknik Kuching Sarawak. Turut dijemput tetamu istimewa dari PSTL Kuching Kdr Jeffrey Ak Nerat TLDM Pegawai Wakil Tentera Laut Kuching bagi mewarnai majlis dan memberi semangat dan sokongan kepada bekas pelajar dan bekas pelatih tersebut dan bersama-sama graduan politeknik untuk meraikan hari bersejarah mereka dimana segelintir bekas pelajar tersebut telah mengikuti PLASTLDM sebagai anggota simpanan dari awal semester. Bekas graduan juga tidak melepaskan peluang untuk bergambar bersama-sama yang kehormat.

Rujukan : 100818/01
Sumber : PLASTLDM Politeknik Kuching Sarawak
Artikel : PTM Yasmine Fathiah Binti Mohd. Dexter Howell
Jurufoto : PTM Yasmine Fathiah Binti Mohd. Dexter Howell

Last modified on Jumaat, 10 Ogos 2018 03:04

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 717

Semalam 801

Bulan ini 8588

Keseluruhan 802248

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM