Sep 21

BUBUR ASYURA SUBURKAN TRADISI

KD SRI GOMBAK - 21 Sep 18 bersamaan 11 Muharram 1440 - Seluruh warga bekerjasama menjayakan Majlis Memasak Bubur Asyura yang diadakan di perkarangan Gelanggang Futsal KD SRI GOMBAK. Pegawai Memerintah, YBhg Kdr Mohamad Zulkefli bin Hj. Mohamood TLDM turut bersama-sama warga menjayakan majlis tersebut. Program ini dianjurkan sempena menyambut kedatangan Bulan Muharram dan Tahun Baru 1440 Hijrah yang telah pun menjadi budaya baik dalam masyarakat Malaysia. Pada tahun ini KD SRI GOMBAK memilih ‘Bubur Asyura Edisi Pantai Timur’ sebagai menu pilihan.

11
Gotong-royong memasak bubur asyur

22
Pegawai Memerintah bersama warga mengacau bubur asyura

Majlis Memasak Bubur Asyura tersebut berlangsung seawal 0830 pagi dan berakhir jam 1600. Setiap warga melaksanakan tugas bermula dari memarut kelapa, menyediakan bahan-bahan yang diperlukan dan mengacau secara bergotong-royong sehingga majlis selesai. Majlis ini bukan sahaja dapat memupuk semangat muhibah dan muafakat antara warga tetapi merapatkan lagi hubungan silaturahim.

33
Semangat kerjasama yang ditunjukkan oleh warga

44

Namun setiap warga juga diingatkan supaya mengambil peluang dan melipat gandakan usaha dalam beribadat sepertimana Sabda Nabi SAW:
“Puasa yang paling utama setelah Ramadan adalah puasa pada bulan Allah Muharram, dan solat yang paling utama setelah solat wajib adalah Solat Malam”.

Rujukan : 210918/01
Sumber : KD SRI GOMBAK

Last modified on Jumaat, 21 September 2018 06:57

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 718

Semalam 801

Bulan ini 8589

Keseluruhan 802249

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM