Okt 31

MEMOIR PENGHARGAAN KOMPAL

Lumut, 25 Okt 18 – Cuaca baik disulami terbitan matahari dikala musim tengkujuh seolah-olah turut serta meraikan upacara penuh bermakna Istiadat Perbarisan Penghargaan YBhg Laksmana Muda Dato’ Pahlawan Alias bin Baharuddin, Komander Pangkalan Lumut (KOMPAL). Perbarisan penuh bermakna yang telah berlangsung selama 40 minit ini melibatkan 2 Divisyen dan 9 platun dengan kekuatan seramai 270 anggota. Kehadiran dan sokongan maksimum kakitangan awam seramai 80 Orang dari Markas Pangkalan Lumut (Mk PL) untuk memberi penghormatan sekaligus memberi imej bahawa mereka turut merasakan perasaan kehilangan seorang Panglima Yang disayangi. Susunan statik aset kenderaan tentera dibawah naungan Mk PL secara langsung memberi imej yang gagah bahawa Markas ini sentiasa bersiap sedia demi menjalankan tugas dan diaturgerak pada sebilang masa.

Perbarisan dimulakan dengan ketumbukan masuk padang pada jam 0745H dan seterusnya ketibaan YBhg KOMPAL pada jam 0805H. Tabik hormat serta Nyayian Lagu Negaraku dan Lagu Samudera Raya diiringi brassband KD PELANDOK mendahului acara perbarisan ini. YBhg KOMPAL menaiki kenderaan istiadat untuk pemeriksaan platun dan warga yang terlibat telah mempamerkan rupacara yang terbaik sekaligus menunjukkan Best Imppresion sebagai penghargaan kepada YBhg KOMPAL.

1Wajah Ceria Warga Awam Mk PL
2
Menyambut Ketibaan YBhg KOMPAL
3
YBhg KOMPAL Menerima Tabik Hormat
4
Pemeriksaan Platun Perbarisan

Mara Menghadap penuh bersemangat dan Laungan Gema Gempur Wira menimbulkan suasana ketenteraan membuktikan warga Mk PL sentiasa berada pada tahap yang terbaik menyemarakan lagi upacara perbarisan ini. Bacaan doa bagi memberkati majlis dan menghargaai YBhg KOMPAL mengakhiri perbarisan yang penuh bermakna ini.

5Upacara Bacaan Doa
6
Bergambar Kenangan

Rujukan: 311018/04
Sumber: Pejabat Istiadat Mk PL
Artikel: Lt Kdr Thiruchselvam a/l Balasubramaniam TLDM
Jurufoto: Staf KSI Mk PL

Last modified on Khamis, 01 November 2018 00:01

HARI KEMERDEKAAN KE 62 (SAYANGI MALAYSIAKU, MALAYSIA BERSIH)

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 30

Semalam 355

Bulan ini 7557

Keseluruhan 587483

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM