Okt 31

PROGRAM KEMBARA DAKWAH SAMUDERA ANTARA JABATAN AGAMA ISLAM PAHANG (JAIP) DAN TLDM (KD TERENGGANU)

Tanjung Gelang, 31 Oktober 18 - Satu program kerohanian iaitu PROGRAM KEMBARA DAKWAH SAMUDERA telah berjaya dilaksanakan oleh Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) bersama MAWILLA 1 pada hari ini. Seramai 23 orang peserta dari JAIP berpeluang mengikuti pelayaran bersama KD TERENGGANU bagi melaksanakan aktiviti berbentuk kerohanian tersebut disamping melaksanakan pelupusan abu Al-Quran seberat 2 tan semasa pelayaran. Program selama dua hari ini berjalan dengan lancar dimana semua objektif utama program dapat dicapai dengan jayanya. Majlis bermula seawal jam 7.30 pagi dan para peserta mendaftar serta melapor diri di KD TERENGGANU. Seterusnya majlis telah dirasmikan oleh yang YB Dato’ Sri Syed Ibrahim bin Syed Ahmad Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan Negeri Pahang sambil disaksikan oleh Ketua Ketua Jabatan Markas dan Pegawai Memerintah yang hadir. Pada jam 10.00 pagi kapal telah keluar belayar dari TPK dan menuju ke perairan Pulau Tioman.

1
Majlis Perasmian Program dan sesi
Memberi Cenderahati

2

3

4

Pelbagai program telah dilaksanakan sepanjang pelayaran seperti solat Zohor dan Asar secara berjemaah dan ceramah agama. Pada jam 3.00 petang, acara pelupusan abu Al-Quran dilakukan secara beramai-ramai dengan melepaskan abu ke dalam laut. Upacara dilakukan penuh tertib bagi menghormati kitab utama umat Islam itu. Para peserta tidak melepaskan peluang merasai sendiri pengalaman membuang abu berkenaan walaupun keadaan laut sedikit bergelora.

5
Upacara pelupusan abu al-Quran dilakukan

6

7

8Solat berjemaah dan Forum Al-Muqarrabin

9

Jam 5.00 petang, kapal telah selamat bersauh di kawasan Teluk Tekek, Pulau Tioman. Pada sebelah malam, setelah selesai solat Maghrib dan Isyak berjemaah, satu Forum Al-Muqarrabin telah dilaksanakan dan dikelolai oleh pihak JAIP. Forum tersebut mengupas tentang isu isu semasa berkaitan umat Islam di negara kita dan permasalahan akidah umat Islam ketika ini. Pada jam 12.30 malam, kapal telah membongkar sauh dan bersedia untuk pulang ke TPK. Pada keesokan harinya para peserta dan anggota kapal menyertai program qiamullail dan gempur Subuh di KD TERENGGANU. Kapal telah selamat sampai ke TPK pada jam 10.00 pagi. Semua peserta bergembira dan berpuas hati di atas pelayaran dan pengalaman yang diperoleh sepanjang program ini berlangsung.

Rujukan : 311118/05
Artikel : Lt Dya Muhammad Rusydi Bin Rosli TLDM
Jurufoto : Perhubungan Raya MAWILLA 1

Last modified on Isnin, 19 November 2018 02:34

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 717

Semalam 801

Bulan ini 8588

Keseluruhan 802248

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM