Nov 26

PELAYAR TLDM PAMER AKSI MEMBANGGAKAN DI DALAM SANDAKAN YACHT REGATTA/SANDAKAN RIVER RACE/SABAH CLOSE 2018

SANDAKAN, 25 November 2018 – Pelayar Navy Yacht Club Kota Kinabalu (NYCKK) telah menyertai Sandakan Yacht Regatta/Sandakan River Race/Sabah Close 2018 di Sandakan Yacht Club, Sandakan mulai 23 Nov hingga 25 Nov 18. Siri pertandingan ini juga merupakan sirkit terakhir dalam cabaran regatta dalam kalender Persatuan Pelayaran Sabah (SAILA) yang melibatkan semua kelab pelayaran di seluruh Sabah.

1
Para Pelayar bersiap sedia sebelum
memulakan perlumbaan

GAMBAR 2
Aksi-aksi ketika perlumbaan

Pertandingan yang bermula pada 23 Nov 18 ini telah menyaksikan Pelayar NYCKK telah menyertai Kategori Int. 470, Laser dan Optimist dengan 3 penyertaan bagi setiap kelas. Penyertaan pada siri ini juga dilihat medan yang terbaik bagi meningkatkan ilmu pelayar-pelayar muda serta dapat melahirkan pelayar yang mampu bersaing diperingkat yang lebih tinggi.

GAMBAR 3
Pasukan Penyelam MAWILLA 2 bertugas
sebagai Pasukan Keselamatan

GAMBAR 4
Antara Pemenang dari Pelayar TLDM

Dalam siri pertandingan kali ini menyaksikan pelayar-pelayar NYCKK menyapu bersih kemenangan bagi Johan, Naib Johan dan Ketiga bagi kategori Int. 470 serta Laser. Kemenangan yang dicatatkan ini mempamerkan bahawa pelayar-pelayar NYCKK berada di kelas yang tersendiri termasuklah pelayar-pelayar muda yang menyertai kategori optimist. Penyertaan pelayar-pelayar TLDM di dalam sirkit ini juga dilihat dapat membantu pembangunan sukan pelayaran di negeri Sabah khasnya dengan memberikan persaingan sihat di kalangan pelayar yang bertanding.

GAMBAR 5
Pemenang Kategori Int.470 daripada Pelayar NYCKK

6
Bergambar bersama selesai upacara penyampaian hadiah

Selain menyertai perlumbaan di dalam kejohanan ini, Pasukan Selam Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2) juga berperanan sebagai Pasukan Penyelamat sepanjang kejohanan berlangsung. Peranan yang diberikan merupakan suatu kepercayaan dan keyakinan yang diberikan oleh pihak penganjur terhadap kemampuan yang dimiliki TLDM dalam memastikan keselamatan pelayar-pelayar semasa berada di laut. Ia juga merupakan suatu sumbangan dan sokongan TLDM terhadap program-program yang dianjurkan oleh pihak kerajaan negeri khususnya dalam pembangunan sukan.

Rujukan : 261118/01
Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik MAWILLA 2
Artikel : LK TLS Nik Amirruddin Nik Par
Jurufoto : LK TLS Nik Amirruddin Nik Par

Last modified on Isnin, 26 November 2018 09:23

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 718

Semalam 801

Bulan ini 8589

Keseluruhan 802249

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM