Jul 26

MAJLIS TILAWAH AL QURAN PERINGKAT TLDM CUNGKIL BAKAT BARU QARI QARIAH

MTAQ MPABWajah ceria pemenang MTAQ 2019 jelas terpancar

LUMUT, 25 Jul – Majlis Tilawah Al-Quran yang merupakan aktiviti yang saban tahun dilaksanakan bertujuan memberi ransangan dan galakan terhadap amalan membaca kitab suci ini. Ia turut bertujuan menanam minat warga Navy People dalam menguasai bahasa dan ilmu Al-Quran. Ia turut bertujuan mencungkil bakat-bakat baru yang akan mewakili TLDM bagi ke peringkat seterusnya. Penganjuran ini juga dilihat sebagai medium bagi meningkatkan dakwah dan syiar Islam dalam kalangan Muslimin Muslimat Navy People. Pada tahun ini, Markas Pemerintahan Armada Barat (MPAB) telah terpilih bagi menganjurkan Majlis Penutup Tilawah Al-Quran Peringkat TLDM 2019M/1440H.

Pada peringkat saringan akhir yang telah terlaksana pada sebelah pagi, sebanyak 12 penyertaan daripada 4 Markas yang bertanding iaitu Markas Tentera Laut, Markas Pemerintahan Armada Barat, Markas Pendidikan dan Latihan dan Markas Pemerintahan Armada Timur telah diterima. Kategori-kategori yang dipertandingkan adalah kategori Pegawai, Qari dan Qariah dan Saudara Muslim. Dalam aspek pemarkahan, para jemaah hakim memfokuskan kepada empat aspek yang penting iaitu Tajwid (40 markah), Lagu (25 markah), Fasohah (20 markah) dan Suara (15 markah).

Majlis penyampaian hadiah bagi kesemua pemenang telah disempurnakan oleh Timbalan Panglima Tentera Laut serta Panglima Armada Barat yang juga Pengerusi Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat TLDM 2019.

Senarai pemenang bagi setiap kategori adalah seperti berikut:
1. Pegawai Terbaik – Lt Mohd Arif bin Soef TLDM (Markas Pemerintahan Armada Timur)
2. Qari Terbaik – PW I TLR Mohd Hafizan bin Mohamad (Markas Pemerintahan Armada Barat)
3. Qariah Terbaik – Puan Rohaizan binti Razali (Markas Tentera Laut)
4. Keseluruhan Terbaik – Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan.

Syabas dan tahniah buat kesemua pemenang dan peserta yang telah mempamerkan yang terbaik dalam Majlis Tilawah Al-Quran 2019!

Sumber : Pejabat Komunikasi Strategik MPAB

 

Last modified on Jumaat, 26 Julai 2019 07:28

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 504

Semalam 762

Bulan ini 6470

Keseluruhan 774901

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM