Jul 29

LATIHAN KEMAHIRAN MENEMBAK TAHUNAN BERSEPADU BAGI PWTL/PSTL KUCHING, TIM NUKLEUS MWL 4, PSSTLDM, PLASTLDM DAN PKBM (L) 2019

Sesi bergambar selesai latihan menembakAnggota yang terlibat bergambar kenangan selesai latihan menembak

KUCHING, 26 Jul – Unit telah melaksanakan latihan kemahiran menembak tahunan bersepadu bagi tahun 2019 bertempat di Lapang Sasar Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuching selama dua hari iaitu pada 26 dan 27 Jul. Pada hari pertama latihan kemahiran menembak telah dihadiri oleh anggota tetap PWTL Kuching, Tim Nukleus MWL 4, PKBM (L) serta jemputan seramai 6 orang yang terdiri daripada anggota veteran ATM. Latihan kemahiran menembak pada hari pertama melibatkan dua kategori iaitu Pistol Glock 17 (jarak sasaran 25m) dan Rifle M4 Carbine (jarak sasaran 100m). Manakala untuk hari kedua pula telah diadakan Ujian Kemahiran Menembak kategori Rifle M4 Carbine (jarak sasaran 100m) bagi warga PSTL Kuching melibatkan PSSTLDM, PLASTLDM serta majikan. Warga PSTL Kuching turut diuji dengan penembakan piring sasaran pada jarak 100m bagi kategori Rifle M4 Carbine.

Antara objektif latihan ini dilaksanakan adalah untuk melatih kemahiran dari aspek keselamatan dalam pengendalian senjata kecil disamping menguji keupayaan serta kemahiran menembak dengan menggunakan senjata kecil. Manalala Ujian Kemahiran Menembak bagi warga PSTL Kuching bertujuan menguji keupayaan dan kemahiran anggota dalam pengendalian senjata kecil semasa penembakan serta mengukuhkan keyakinan dan disiplin anggota tersebut. Dengan adanya aktiviti sedemikian, semangat kerjasama dan disiplin yang tinggi dapat disemai serta dipupuk dalam diri warga Navy People selain dapat berinteraksi dengan warga veteran dan majikan yang turut serta dalam aktiviti tersebut.

Aktiviti latihan menembak diakhiri dengan upacara angkat sumpah bacaan doa dan sesi fotografi beramai-ramai.

Sumber : PR PWTL Kuching
Artikel   : BK TLR Mohd Samsul Ridzuan bin Omon / PKK Syful Mirza bin Alluwie
Foto      : LK TLS Amir anak Sangalang

Klik ke galeri

Last modified on Isnin, 29 Julai 2019 08:20

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 493

Semalam 762

Bulan ini 6459

Keseluruhan 774890

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM