Sep 04

EKSESAIS JCET FLASHMINT 1/19 PAMER KERJASAMA PERTAHANAN PASKAL & USSOF

FlashmintMajlis Penutup Eksesais JCET FLASHMINT siri 1/19 

SEMPORNA, 23 Ogos – Majlis Penutup Eksesais JCET FLASHMINT siri 1/19 telah disempurnakan oleh Pegawai Memerintah KD SRI SEMPORNA, Kept Ahmad Nazree bin Abu Hassan TLDM pada 23 Jul 19. Eks JCET Flashmint merupakan acara tahunan yang dilaksanakan melibatkan 2 pasukan khas daripada 2 buah negara iaitu Malaysia dan Amerika Syarikat.

Eks JCET Flashmint siri kali ini sekali lagi menjadikan daerah Semporna sebagai kawasan Latihanbermu 23 Jul hingga 23 Ogos 19. Sepanjang tempoh sebulan eksesais dilaksanakan, beberapa siri latihan seperti Compass Marching, Long Range Navigation, VBSS, Cast and Recovery dan Serangan Amfibi Skala Kecil.

Perkongsian pendapat, teknik serangan serta prosedur latihan merupakan objektif utama eksesais dilaksanakan. Selain daripada itu juga, latihan turut memfokuskan tahap kesiagaan dan readiness anggota-anggota PASKAL.

Keakraban turut dilihat terjalin di antara kedua-dua tim ini dan pengalaman selama sebulan turut di manfaatkan oleh anggota PASKAL bagi meningkatkan keyakinan diri di dalam aspek penguasaan bahasa inggeris.

Majlis penutup telah berlangsung pada 23 Ogos 19 dan anggota Green Beret ODA 1123 turut disajikan dengan pelbagai buahan tempatan seperti Durian, Rambutan dan lain-lain. Secara keseluruhannya, objektif eksesais berjaya dicapai dengan jayanya. Diharapkan agar kerjasama pertahanan seperti ini dapat diteruskan bagi menjamin kesiagaan pertahanan negara amnya.

Sumber     : Pejabat Perhubungan Raya – KD SRI SEMPORNA
Artikel       : Lt Talhah bin Abd Karim TLDM
Foto          : LK I TLR Muhammad Asnawi bin Aminudin

Klik ke galeri

Last modified on Jumaat, 06 September 2019 08:17

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 548

Semalam 616

Bulan ini 14992

Keseluruhan 680076

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM