Dis 02

3 PEGAWAI PSSTLDM JALANI 'ON BOARD TRAINING PROGRAM' DI KD MAHAWANGSA

OTP KD Sri Pinang'Blended training’ memberi ruang kepada pegawai PSSTLDM
dekati lagi rutin dan tugasan di kapal

LUMUT, 24 Nov – Seramai tiga orang pegawai PSSTLDM dari KD Sri Pinang telah ditempatkan di kapal KD MAHAWANGSA melalui program ‘On Board Training Program’ atau lebih dikenali sebagai OTP. Program yang bermula pada 22 hingga 24 Nov 2019 ini merupakan salah satu usaha dan inisiatif daripada Bahagian Pengurusan Simpanan (BPS) TLDM bagi mendedahkan anggota PSSTLDM dengan rutin dan tugasan sebenar di kapal.

Penempatan Lt Ts. Isma Syahril Ismail PSSTLDM, Lt Dr. Sobra Mulisa PSSTLDM dan Lt Khairil Ihsam PSSTLDM di kapal Skuadron MPCSS telah disambut mesra oleh Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA, Kdr Harisundar A/L Rajoo TLDM. Melalui ucapan beliau ketika Majlis Sambutan Deepavali yang disambut bersama-sama anggota kapal di dek kereta kebal KD MAHAWANGSA, Kdr Harisundar mengalu-alukan kedatangan anggota PSSTLDM dan berharap agar mempelajari sebanyak mungkin ilmu semasa berada di kapal KD MAHAWANGSA ini.

Program OTP sedikit sebanyak telah memberi impak yang positif kepada pegawai PSSTLDM dalam mengikuti dan mengenali lebih dalam rutin harian di kapal TLDM di mana ianya agak berbeza dengan yang dipelajari di unit-unit simpanan. Terutamanya, rutin lawatan malam di kapal telah memberikan peluang kepada pegawai-pegawai yang mengikuti program ini mengenali dengan lebih dekat bahagian-bahagian kapal bermula dari dek, bahagian enjin, bahagian simpanan makanan sejuk beku, bahagian simpanan makanan-makanan kering, bahagian anjungan dan juga bahagian simpanan buku-buku berdarjah.

Initiatif yang diwujudkan oleh Pengarah BPS TLDM, Kepten Ismail Othman TLDM ini adalah bertepatan dengan misi BPS TLDM dalam “Reimagining Navy Reserve, Through Blended Training”. Usaha dalam mewujudkan konsep baru ini telah mendapat penerimaan yang amat positif dari anggota PSSTLDM dimana seramai 202 orang anggota dan juga pegawai PSSTLDM telah menyertai siri OTP November 2019, dimana ia melibatkan Markas Pemerintahan Armada Barat, Markas Pemerintahan Armada Timur, Markas Wilayah Laut 1 serta Markas Wilayah Laut 2.

Lt. Ts. Isma Syahril Ismail PSSTLDM yang merupakan Mikrobiologis dan juga Professional Halal Executive di syarikat Ayam Bismi Sdn Bhd berpuas hati kerana program sebegini dapat mewujudkan peluang kepada para professional diluar sana untuk turut serta dalam membantu menjaga keamanan negara. Bukan hanya dengan menyertai peperangan tapi dengan membantu menjaga nama baik TLDM serta menyumbangkan kepakaran dalam bidang berkaitan.

Artikel : Leftenan Ts. Isma Syahril Bin Ismail PSSTLDM
Foto    : Leftenan Khairil Ihsam Psstldm.

Last modified on Isnin, 02 Disember 2019 01:36

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 544

Semalam 616

Bulan ini 14988

Keseluruhan 680072

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM