Dis 17

PSSTLDM PERKENAL INISIATIF BAHARU

FG30FG30 merupakan pelan jangka panjang bagi memperkasakan PSSTLDM

Bersesuaian dengan Dasar Pertahanan Negara yang menetapkan Angkatan Tentera Malaysia perlu mempunyai pasukan tetap dan juga pasukan simpanan, Pasukan Pegawai Simpanan Sukarelawan Tentera Laut Diraja Malaysia (PSSTLDM) menyokong tanggungjawab ini dengan memperkenalkan inisiatif baharu yang dikenali Future Generation 2030 (FG30).

FG30 mempunyai empat konsep perlaksanaan iaitu Learning & Information for Naval Reservist (LINar), Onboard Training Program (OTP ), Reservist Support Program (RSP) dan Digital Biometric Attendance System (D-BAS) yang bertujuan menyediakan modal insan terbaik bagi memenuhi keperluan masa hadapan.

Bagi memperkukuhkan lagi inisiatif FG30, PSSTLDM telah melaksanakan konsep latihan P3K-K3P di setiap unit PSSTLDM. Latihan P3K dirangka bagi meningkatkan kebolehan anggota PSSTLDM dalam aspek kecekapan, kerjasama dan kepimpinan. Selari dengan teras keempat yang digariskan di dalam amanat Yang Berbahagia Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany yang menginginkan warga PSSTLDM mampu berdaya saing dalam pelbagai aspek.

Sumber : Bahagian Pasukan Simpanan Markas Tentera Laut
Artikel   : Lt M Nur Zam Zainiena binti Zamli PSSTLDM
Foto      : Bahagian Pasukan Simpanan Markas Tentera Laut

Last modified on Selasa, 17 Disember 2019 02:03

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 465

Semalam 654

Bulan ini 9371

Keseluruhan 674455

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM