Jan 02

KERIS SECARA RASMINYA MILIK TLDM

LMS KERISAktiviti Physical Handover KERIS dilaksanakan pada 31 Dis 19 disempurnakan
oleh YBhg
Dato' Ahmad Husaini Bin Abdul Rahman mewakili Kerajaan

SHANGHAI, 31 Dis - Kapal Littoral Mission Ship (LMS) yang pertama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah diterima secara rasmi pada hari terakhir 2019 di Qidong, China setelah aktiviti pemeriksaan dokumentasi, fizikal dan pelayaran dokumentasi keupayaan kapal berjaya dilaksanakan.

Upacara Penyerahan Fizikal telah berlangsung dengan Dato' Ahmad Husaini bin Abdul Rahman, Setiausaha Bahagian Perolehan, Kementerian Pertahanan menjadi wakil kerajaan Malaysia. Upacara tersebut telah disaksikan bersama Laksamana Madya Dato’ Pahlawan Syed Zahrul Putra bin Syed Abdullah, Panglima Armada Timur bagi pihak TLDM serta Encik Ir Ee Teck Chee, Ketua Pegawai Eksekutif Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd.

KERIS telah dilancarkan oleh Puan Hajjah Normah binti Alwi, isteri kepada Yang Berhormat Hj Mohamad bin Sabu, Menteri Pertahanan Malaysia pada 15 April 2019. KERIS telah berjaya melepasi beberapa siri Ujian Penerimaan di Pelabuhan dan Ujian Penerimaan di Laut sebelum diserahkan secara rasmi. Pentauliahan KERIS akan berlangsung pada 6 Januari yang disempurnakan oleh Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany, Panglima Tentera Laut. Kapal akan belayar pulang ke tanahair dan dijangka sampai ke Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 17 Januari.

Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik Markas Tentera Laut

Last modified on Khamis, 02 Januari 2020 05:30

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 87

Semalam 796

Bulan ini 2897

Keseluruhan 796557

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM