Jan 12

TLDM AMBIL ALIH OPERASI PULAU PERAK

pulau perakLt Kol Zaiham dan Kdr Khairun Zakaria TLDM menandatangani
nota serah terima Pulau Perak

LUMUT, 9 Jan – Pulau Perak yang terletak di dalam wilayah negeri Kedah merupakan kawasan perlindungan marin dan dipertanggungjawabkan kepada Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bagi tujuan keselamatan dan kedaulatan Negara. Pentadbiran dan pemerintahan Pulau ini turut menjadi salah satu sektor rondaan bagi perintah operasi OP PEJARAK yang dilaksanakan TLDM.

Pada 3 Julai 2019, Mantan Panglima Angkatan Tentera Malaysia, YBhg Jeneral Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin telah memutuskan penempatan TDM dalam OP PEJARAK bagi kedua-dua pulau iaitu Pulau Jarak dan Pulau Perak diserahkan sepenuhnya kepada TLDM berkuatkuasa 1 Januari 2020 dan mendapat persetujuan oleh kedua-dua perkhidmatan.

Terdahulu, Pulau Jarak telah diambil alih secara rasmi oleh TLDM pada 27 Dis 2019 setelah upacara serah terima pulau telah dilaksanakan di antara Ketua Penempatan terdahulu, Lt Fakrur Radzi bin Zulkifli, 2 RRD kepada Pegawai Memerintah baharu, Lt Mohamad Taufik bin Arbak TLDM. Pulau ini turut dinamakan dengan Stesen Jarak TLDM dan mempunyai kru keseluruhan seramai 41 orang termasuk dua Pegawai.

Bagi penyerahan Pulau Perak secara rasmi kepada TLDM, Timbalan Panglima Armada Barat, Laksamana Pertama Yusne bin Mokhtar bersama Panglima Briged Keenam Infantri, Brigedier Jeneral Dato’ Haji Mohd Halim bin Khalid telah menyaksikan upacara serah terima di antara Pegawai Memerintah 6 RAMD, Lt Kol Zaiham bin Ab Halim dan Ketua Pegawai Staf Operasi MPA Barat, Kdr Mehamad Khairun bin Zakaria di Markas Keenam Briged Infrantri di Kem Sungai Layar, Kedah.

Majlis berakhir dengan sesi pertukaran pelaka antara Panglima kedua-dua perkhidmatan. Seluruh warga yang hadir turut mengabdikan kenangan dalam sesi bergambar sebelum bersurai.

Sumber : Pejabat Komunikasi Strategik MPAB

Last modified on Ahad, 12 Januari 2020 01:19

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 93

Semalam 796

Bulan ini 2903

Keseluruhan 796563

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM