Feb 01

‘SAYANG ANAK TANGAN-TANGANKAN’

Ceramah AgamaWarga Navy People khusyuk mendengar ceramah yang disampaikan

SANDAKAN, 30 Jan – Dalam kesibukan melaksanakan tugas seharian di pejabat mahu pun di kapal ianya bukan menjadi alasan untuk warga Navy People Sandakan yang beragama Islam memperbanyakkan ibadah melalui aktiviti keagamaan. Bertempat di Surau Al-Anbar, RKTLDM Taman Samudera, ceramah agama yang bertajuk ‘Sayang Anak Tangan-Tangankan’ telah dilaksanakan sebagai aktiviti bulanan di Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2).

Ceramah kali ini telah disampaikan oleh Penceramah Jemputan iaitu Ustaz Mohd Ajwadi bin Ahmad yang merupakan seorang Penceramah Bebas dan seorang Guru Agama di Sekolah Kebangsaan Pasir Putih, Sandakan . Majlis telah dimulakan dengan warga Navy People Sandakan menunaikan Solat Maghrib berjemaah di Surau Al-Anbar dan seterusnya ceramah agama dimulakan.

Majlis ini juga turut diserikan dengan kehadiran Timbalan Panglima Wilayah Laut 2, Kepten Azeman bin Yusoff TLDM. Mengakhiri ceramah itu juga, Kepten Azeman TLDM turut berkenan untuk menyampaikan cenderahati kepada Penceramah Jemputan sebagai tanda kenangan. Usai majlis, warga Navy People Sandakan yang hadir telah disajikan dengan jamuan ringan yang disediakan.

Kesejahteraan keluarga termasuklah dalam aspek mendidik anak-anak terutamanya di zaman sekarang dilihat menjadi salah satu cabaran besar kepada ibu bapa. Ini berikutan terdapatnya pelbagai pengaruh dan aktiviti tidak sihat dari luar yang mudah meresapi ke dalam jiwa anak-anak muda. Ceramah yang dilaksanakan pada kali ini juga memberi fokus kepada penglibatan seluruh warga Navy People Sandakan termasuk keluarga khususnya dalam usaha mewujudkan dan meningkatkan kesejahteraan serta keharmonian berkeluarga dalam kehidupan seharian mereka.

Sesungguhnya akviti keagamaan seperti ini merupakan salah satu inisiatif MAWILLA 2 dalam memastikan pembangunan modal insan dari aspek keagamaan tidak dilupakan sejajar dengan fokus memperkasakan kompetensi dan kemahiran warga dalam pelaksanaan tugas seharian.

Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik MAWILLA 2
Artikel   : Lt Kdr Ahmad Fitri bin Osman TLDM
Foto      : LK l TLR Ahmad Shukri bin Samad

Last modified on Sabtu, 01 Februari 2020 03:32

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 19

Semalam 786

Bulan ini 4371

Keseluruhan 772802

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM