Mac 06

KD SRI JOHOR LAKSANA RONDAAN TMP SIRI 5/20 BERSAMA KAPAL TENTERA LAUT FILIPINA

KD SRI JOHORRondaan bersama bagi mencegah ancaman jenayah rentas sempadan

SANDAKAN, 4 Mac – KD SRI JOHOR hari ini telah meneruskan Trilateral Maritime Patrol (TMP) yang dianjurkan di bawah inisiatif Trilateral Cooperative Arrangement (TCA) bersama kapal Tentera Laut Filipina (TLF) BRP MIGUEL MALVAR (PS 19) bagi siri yang ke-5 dalam tahun 2020.

BRP MIGUEL MALVAR antara kapal TLF yang tidak asing di dalam program TMP telah melaksanakan pertemuan bersama KD SRI JOHOR di sempadan perairan kedua-dua negara. Walaupun kedua-dua kapal tidak dapat merapat di antara satu sama lain berikutan keadaan laut yang bergelora, ianya tidak menjadi penghalang untuk menjayakan rondaan maritim bersama di samping melaksanakan beberapa siri latihan di laut.

Pertemuan di laut rondaan bersama dan ini adalah bertujuan bagi perkongsian maklumat berkaitan ancaman semasa di kawasan persempadanan perairan kedua-dua buah negara termasuklah isu aktiviti jenayah rentas sempadan seperti penculikan yang dilihat menjadi ancaman utama di perairan Laut Sulu yang mana meliputi sempadan perairan Malaysia – Filipina.

Semasa menjayakan rondaan maritim bersama, kedua-dua kapal turut berkesempatan melaksanakan beberapa siri latihan seperti Manuvra Taktis (MANTAK), Replenishment at Sea Approach (RASAP) dan Kibaran Bendera (Semaphore). Kesemua latihan ini bertujuan meningkatkan keupayaan dan kemahiran warga kapal serta interoperability di antara kedua-dua tentera laut.

Inisiatif rondaan TMP ini wajar diteruskan kerana ianya telah terbukti memberi manfaat yang baik dan impak yang sangat positif kepada komuniti maritim di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESSZone) ini. Dengan pelaksanakan siri rondaan bersama ini juga secara tidak langsung menggambarkan komitmen tinggi yang diberikan oleh kedua-dua buah negara dalam memastikan keselamatan perairan di rantau ini sentiasa terpelihara. Ia juga dilihat mampu untuk meningkatkan keyakinan masyarakat setempat dan antarabangsa ke atas keupayaan negara Malaysia dan Filipina dalam mengurus isu keselamatan maritim terutamanya di Laut Sulu.

Selesai rondaan bersama dan siri latihan yang dilaksanakan, kedua-dua buah kapal telah kembali meneruskan rondaan di perairan negara masing-masing.

Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik MAWILLA 2
Artikel   : Lt Kdr Ahmad Fitri bin Osman TLDM
Foto      : KD SRI JOHOR

Last modified on Jumaat, 06 Mac 2020 01:37

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 444

Semalam 762

Bulan ini 6410

Keseluruhan 774841

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM