Apr 17

AMALAN GREEN NAVY 5 DALAM 1 KD SRI SEMPORNA

Green Navy KDSMWarga KDSM berjalan kaki menuju ke bangunan
pentadbiran pasukan

SEMPORNA, 15 Apr – Sejajar dengan inisiatif yang telah digariskan oleh Pengurusan Tertinggi TLDM, KD SRI SEMPORNA (KDSM) telah melaksanakan Program Amalan Green Navy peringkat pasukan. Program pada kali ini telah melibatkan semua warga KDSM dan telah dibahagikan kepada 2 fasa pelaksanaan. Fasa-fasa ini dibahagikan kepada fasa pertama dan fasa kedua mengikut kepada tempoh dan durasi masa pelaksanaan.

Fasa pertama ini telah dimulakan mulai jam 7 pagi sehingga 6 petang manakala fasa kedua pula menyaksikan keseluruhan mengambil bahagian pada jam 9 malam sehingga jam 10 malam. Sepanjang program ini berlangsung, beberapa amalan telah berjaya dilaksanakan.

Fasa Pertama (0700H – 1800H)

1. Hari Tanpa Kenderaan Bermotor
2. Hari Tanpa Tembakau dan Rokok Elektronik
3. Hari Tanpa Plastik
4. Program Kitar Semula

Fasa Kedua pula diselarikan bersesuaian dengan inisiatif Earth Hour dimana keseluruhan pangkalan telah mematikan bekalan elektrik untuk tempoh 1 jam. Segala inisiatif dan amalan ini bertujuan membudayakan sikap cintakan alam dan sebagai langkah penjimatan elektrik. Pada masa yang sama juga, warga diperamati tetap mematuhi penjarakan sosial di dalam segala aktiviti yang telah dilaksanakan.

Secara umumnya, pasukan telah berjaya mengumpulkan 8Kg botol plastik, 40kg kotak kertas dan sebahagian bahan kitar semula lain di dalam pelaksanaan amalan ini. Secara kesimpulannya, objektif program berjaya dicapai dan berjaya meningkatkan kesedaran warga di dalam Pembudayaan Amalan Green Navy.

Sumber : Pejabat Perhubungan Raya – KD SRI SEMPORNA
Artikel   : Lt Dya Ahmad Irfan Afif bin Azman PSSTLDM
Foto      : LK PAP (PKL) Burhan bin Samsu

Last modified on Jumaat, 17 April 2020 04:35

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 93

Semalam 796

Bulan ini 2903

Keseluruhan 796563

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM