Mei 20

LAWATAN KERJA KETUA SETIAUSAHA KEMENTERIAN PERTAHANAN

FOCDelegasi mematri kenangan bersama sebelum menaiki Bot Tempur CB90

LUMUT, 19 Mei - Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pertahanan, Yang Berbahagia Datuk Muez bin Abd Aziz telah hadir ke Pangkalan TLDM Lumut bagi melaksanakan lawatan kerja beliau. Panglima Tentera Laut, Laksmana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany bersama Panglima Armada Barat, Laksama Madya Dato’ Aris Adi Tan bin Abdullah menyambut ketibaan KSU di Tambatan Pangkalan TLDM sebelum mengiringi beliau dan delegasi menaiki bot tempur CB90. 

Dalam lawatan kerja ini, KSU telah dibawa untuk menyaksikan demontrasi keupayaan yang disertai anggota Pasukan Khas Laut, Markas Udara TLDM dan kru bot tempur serta melibatkan penggunaan 2 buah bot RHIB dan sebuah bot tempur CB90. Demonsstrasi ini telah dilaksanaka di sekitar Pulau Pangkor dan bertujuan untuk memperlihat keupayaan dan peranan bot CB90 dan RHIB TLDM semasa melaksanakan operasi selain turut memberi gambaran jelas mengenai keperluan mendesak penambahan aset tersebut di dalam TLDM.

Sebelum meninggalkan Pangkalan TLDM Lumut, KSU bersama Setiausaha Bahagian Perolehan Kementerian Pertahanan, Yang Berusaha Dato’ Ahmad Husaini bin Abdul Rahman turut sama meluangkan masa bagi mendengar taklimat ringkas dan perancangan operasi TLDM sewaktu lebaran nanti.


Sumber : Pejabat Komunikasi Strategik MPAB
Artikel   : BM TNL Norazi bin Ismail
Foto      : LK PAP Annur Ehsan@Zahrir bin Almonsani


Last modified on Rabu, 20 Mei 2020 05:13

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 844

Semalam 1056

Bulan ini 2999

Keseluruhan 971311

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM