Ogs 13

MEMPERKASAKAN PERFORMANCE BASED CONTRACT (PBC)

JUTRA TDAKerjasama dalam interaksi awal pembangunan PBC ini perlu
diteruskan untuk kebaikan bersama

PUTRAJAYA, 13 Ogos - TLDM melakar sejarah sebagai agensi kerajaan yang pertama melaksanakan Performance Based Contract (PBC). PBC tersebut adalah Kontrak Perkhidmatan Sewaan Helikopter Squirrel untuk TLDM selama 3 tahun mulai 2001 sehingga 2003. Ini disusuli dengan kontrak In-Service Support (ISS) Kapal Selam Kelas Perdana Menteri dari tahun 2010 sehingga sekarang. PBC yang terkini adalah ISS Helikopter Fennec yang berkuatkuasa mulai tahun 2020 hingga 2023.

Bagi memperluas dan memperkasakan lagi PBC di dalam TLDM, hari ini di Putrajaya, Bahagian Kejuruteraan, Markas Tentera Laut telah menjalin inisiatif “learn and work together” dengan Technology Depository Agency Berhad (TDA).

TDA merupakan Pusat Rujukan PBC (Performance Based Contract Centre of Reference) bagi pelaksanaan PBC di sektor perkhidmatan awam. Inisiatif tambahan ini turut dihadiri oleh wakil Bahagian Operasi & Strategi serta Contract Management Office Markas Tentera Laut.

Inisiatif “learn and work together” bertujuan menghasilkan spesifikasi PBC bagi komponen/peralatan sesuatu aset dalam bentuk dokumen teknikal. Dokumen teknikal tersebut akan dijadikan dokumen tender, di mana perolehan perkhidmatan perlu dilaksana secara Tender Terbuka.

Warga Navy People wajar berbangga dengan pencapaian PBC oleh TLDM di peringkat nasional. Namun, penambahbaikan berterusan perlu dilaksanakan agar TLDM terus unggul, cemerlang dan terbilang.

Sumber : Markas Tentera Laut, Bahagian Kejuruteraan
Artikel   : Laksamana Muda Datuk Ir. Mohd Shaiful Adli Chung

Last modified on Khamis, 13 Ogos 2020 10:34

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 529

Semalam 750

Bulan ini 529

Keseluruhan 838383

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM