Okt 12

PERTEMUAN ULUNG KETUA JURUTERA TLDM DENGAN CEO BHIC

JUTRA BHCPelbagai isu berkaitan industri pertahanan maritim tempatan dibincangkan
dalam kunjungan hormat CEO BHIC ke atas Ketua Jurutera TLDM

KUALA LUMPUR,12 Okt. – Ketua Pegawai Eksekutif (Chief Executive Officer – CEO) Boustead Heavy Industries Corp Bhd (BHIC), En Sharifuddin Md Zaini Al-Manaf hari ini telah berjumpa dengan Ketua Jurutera TLDM, Laksda Datuk Ir. Mohd Shaiful Adli Chung bin Abdullah.

Kunjungan hormat En Sharifuddin yang baharu dilantik itu membincangkan pelbagai isu, seperti kelangsungan industri maritim tempatan. Perbincangan tutur berkisar tentang cabaran dan perkembangan semasa. Industri pertahanan maritim negara dilihat perlu menghasilkan inisiatif baharu, mempunyai Business Plan yang berkesan dan mampan, setidak-tidaknya Revive Plan ke arah self-reliance. Selain itu, industri maritim tempatan perlu merebut pasaran luar, dimana pemain di industri maritim rantau Asia Tenggara kini sedang bergerak begitu pesat ke arah export capability/orientation.

Selain perbincangan peringkat strategik, pertemuan turut menyentuh cabaran di peringkat operasi melibatkan perkhidmatan senggaraan terhadap aset TLDM. Pertemuan diakhiri dengan Ketua Jurutera TLDM menyampaikan Business Card yang diperbuat dari kayu keranji hasil tangan beliau sendiri. Business Card kayu atas nama CEO BHIC tersebut adalah sebagai cendera kenangan pertemuan ulung yang bersejarah hari ini.

Sumber : Mk TL, Bahagian Kejuruteraan
Artikel   : Laksda Datuk Ir. Mohd Shaiful Adli Chung
Foto      : LK I PWP Hasnan bin Amat Senin

Last modified on Isnin, 12 Oktober 2020 13:59

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 268

Semalam 722

Bulan ini 15630

Keseluruhan 853484

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM