Okt 19

LAWATAN KESEDARAN KE PUSAT PEMULIHAN PENAGIHAN NARKOTIK (PUSPEN) JELEBU

PUSPEN UtamaPerkongsian pengalaman oleh klien PUSPEN Jelebu dan pernah
bekerja dengan TLDM

JELEBU, 8 Okt - Seramai 29 pegawai dan anggota menyertai lawatan kesedaran ke Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) Jelebu, Negeri Sembilan anjuran Bahagian Provos Tentera Laut (PROTELA) Markas Tentera Laut yang diketuai oleh Kept Farizan bin Hussain TLDM, Marsyal Provos Tentera Laut. Lawatan ini merupakan salah satu program aktiviti Pelan Tindakan Antidadah melibatkan Jawatankuasa Kecil Antidadah (JKKAD) peringkat Markas Tentera Laut.

Tujuan lawatan ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan di kalangan pegawai dan anggota serta mengetahui dengan lebih mendalam punca utama penglibatan seseorang itu dalam aktiviti penyalahgunaan dadah oleh klien PUSPEN dan cara mengatasinya.

Ketibaan para peserta di sambut oleh Puan Hajjah Norazlin binti Harun, Timbalan Pengarah PUSPEN Jelebu. Setiap peserta yang hadir telah diambil bacaan suhu badan dan wajib mengikut Standard Operation Procedure (SOP) sepertimana yang telah ditetapkan oleh Kerajaan dan peserta juga diberikan taklimat keselamatan oleh pegawai bertugas.

Acara dimulakan dengan ucapan oleh Timbalan Pengarah PUSPEN. Seterusnya, penerangan tentang tugas-tugas utama PUSPEN oleh En Dafee bin Mohd Zainal, Penolong Pegawai Antidadah. Acara diteruskan dengan sesi perkongsian oleh dua klien PUSPEN. Kedua-dua klien sebelum ini pernah bekerja dengan TLDM sebelum terlibat dengan aktiviti penyalahgunaan dadah. Terselit nasihat yang penuh makna oleh klien bekas anggota TLDM. “Jika diingat kehidupan lalu, ia amat mengecewakan sehingga terpaksa berhenti dari perkhidmatan kerana kesalahan penyalahgunaan dadah. Walaupun berhenti sekejap, tetapi keinginan atas ‘benda itu’ menyebabkan saya terus terjebak dan hilang pertimbangan. Semua duit pampasan semasa berkhidmat dihabiskan semata-mata untuk membeli dadah sahaja” kata Mohd (bukan nama sebenar).

Usai perkongsian, peserta dibawa melawat ke sekitar kawasan pentadbiran PUSPEN. Lawatan kali ini terpaksa dihadkan berikutan peningkatan kes Covid-19. Tinjauan ke PUSPEN ini mendapati pelbagai aktiviti diadakan termasuk sesi motivasi, ceramah agama, kaedah rawatan, psikologi dan kerja-kerja kemahiran. Sebelum pulang, peserta dibawa ke kilang kek PUSPEN untuk melihat klien melakukan kerja-kerja membuat kek dan pastri berasaskan buah nenas. Para peserta juga tidak melepaskan peluang membeli kek dan makanan yang dijual.

Diharap, lawatan seperti ini dapat diteruskan lagi di masa hadapan bagi memberi kesedaran kepada warga Navy People tentang bahayanya penyalahgunaan dadah.

Sumber: Bahagian PROTELA, Markas Tentera Laut
Artikel  : Lt Ahmad Muslihin bin Mohamad Umbaidah TLDM
Foto     : LK PRL Mohd Faisa bin Mamat

Klik ke galeri

Last modified on Isnin, 19 Oktober 2020 08:09

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 90

Semalam 717

Bulan ini 18953

Keseluruhan 878256

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM