Jan 18

PROGRAM JIWA MURNI SURAU WASTU AN NAHRI, KUCHING

PWTL 1Warga PWTL dan PSTL Kuching yang terlibat dengan Program Jiwa Murni

KUCHING, 17 JAN – Hujan lebat tanpa henti disertai dengan fenomena air pasang besar telah mengakibatkan hampir keseluruhan kawasan di Kuching mengalami bencana banjir.

PWTL & PSTL Kuching mengambil inisiatif untuk turun padang membantu dan meringankan beban kepada mangsa banjir. Program Jiwa Murni kali ini bertempat di sekitar kawasan Surau Wastu An Nahri, Kampung Tengah Sungai, Batu Kawa, Kuching. Kerja-kerja pembersihan terutama di kawasan surau bermula seawal 0730H. Turut serta membantu dalam program ini ialah Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia, Cawangan Petra Jaya, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Jabatan Amal Malaysia.

Lokasi program merupakan kawasan kediaman salah seorang anggota PSSTLDM; Pt. M Sahrul Azzahar Bin Monir. Surau tersebut mengalami kerosakan selain laluan utama ke kampung terputus akibat ditenggelami air selama tiga hari berturut-turut.

Program dilaksanakan serta merta dengan objektif utama untuk memberi bantuan yang sewajarnya di samping dapat mengeratkan tali silaturahim antara pelbagai pihak. Selain itu, program tersebut juga membuktikan Navy People sentiasa peka terhadap situasi semasa dan musibah yang sedang melanda.

Pihak kampung amat berbesar hati dan menzahirkan rasa bersyukur atas bantuan yang telah diterima. Mereka berharap, kerjasama yang terjalin tidak terhenti setakat ini dan berharap program sedemikian akan diteruskan pada masa akan datang.

Program telah dilaksanakan dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard seperti yang digariskan oleh Majlis Keselamatan Negara sepenuhnya bagi mengelak penularan wabak COVID-19.

Sumber : PR PWTL KUCHING
Artikel   : Lt. M Syful Mirza bin Alluwie PSSTLDM
Foto      : PK Shirley Helda Anak Chuat / Pt M Maricha Vicky Anak Ballian

klik ke galeri
              

Last modified on Isnin, 18 Januari 2021 08:59

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 829

Semalam 1056

Bulan ini 2984

Keseluruhan 971296

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM