Ogs 12

EKSESAIS TAMING SARI BUKTI PROFESIONALISME TLDM

EKS TAMING SARI 1

KUANTAN, 12 Ogos - Eksesais Taming Sari siri 20/21 telah sampai ke kemuncaknya hari ini dengan kejayaan penembakan peluru berpandu EXOCET MM40 dan EXOCET SM39.

Kejayaan penembakan kesemua peluru berpandu ini mengenai sasaran jelas membuktikan sikap profesionalisme, keupayaan dan ketersediaan warga TLDM dalam mengendalikan aset pertahanan negara.

YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan menjadi saksi kepada kejayaan penembakan tersebut bersama pengurusan tertinggi Kementerian Pertahanan, ATM dan TLDM.

Eksesais kali ini membabitkan 1,080 warga TLDM, TUDM dan APMM. Ketumbukan EKSESAIS TAMING SARI 20/21 terdiri daripada 9 buah kapal, 5 buah Fast Combat Boat (FCB), sebuah (1) kapal selam, 2 Super Lynx TLDM, 4 pesawat TUDM dan 2 aset APMM.

Timbalan Perdana Menteri yang juga merangkap Menteri Pertahanan turut dimaklumkan bahawa demi memastikan kelancaran dan kawasan operasi sentiasa terjamin, aset-aset yang terlibat bersedia lebih awal dan telah lama berada dilaut.

Beliau turut mengucapkan penghargaan yang tidak terhingga kepada TLDM dan wira-wira negara di atas segala pengorbanan yang sanggup berjauhan dengan keluarga demi memelihara kedaulatan dan keamanan negara.

Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik, Markas Tentera Laut

Last modified on Khamis, 12 Ogos 2021 13:33

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 782

Semalam 759

Bulan ini 17527

Keseluruhan 1219887

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM