Ogs 17

WEBINAR PERKONGSIAN ILMU: S.M.A.R.T REFIT

JUTRA SMART

KUALA LUMPUR, 17 Ogos - Sesi perkongsian ilmu oleh Ketua Jurutera TLDM dengan warga Navy People yang masih berkhidmat telah dilaksanakan hari ini secara atas talian (webinar). Sesi ini telah mendedahkan warga TLDM terhadap metodologi serta pendekatan terkini rutin selenggaraan berjadual kapal di limbungan, yakni dikenali sebagai refit. Aktiviti perkongsian ilmu ini penting dan akan diteruskan kerana didapati hanya sebahagian kecil warga TLDM yang mengetahui sepenuhnya S.M.A.R.T Refit. Ini disebabkan metodologi serta pendekatan S.M.A.R.T Refit adalah hampir 180 darjah berbeza dengan conventional refit yang telah diamalkan oleh TLDM sejak lebih 30 tahun.

Webinar perkongsian ilmu ini adalah secara tertutup, hanya dibuka untuk warga TLDM sahaja di mana lebih 300 warga TLDM telah menyertai sesi ini.

S.M.A.R.T Refit adalah inisiatif terkini TLDM dalam usaha memendekkan lagi tempoh refit kapal TLDM di limbungan tempatan. Sungguh pun inisiatif Inovasi Refit Baharu yang dilaksanakan sejak tahun 2017 telah membuahkan hasil atau success story, namun usaha penambahbaikan berterusan (KAIZEN) telah membolehkan S.M.A.R.T Refit direalisasikan mulai pertengahan tahun 2021. Dalam tempoh terdekat, S.M.A.R.T Refit Plus pula akan dilaksana bagi memastikan program ini lebih dinamik, berdaya saing dan lebih singkat pada kos yang kompetitif, dimana tidak menggunakan lagi sepenuhnya pendekatan konventional yang telah jumud (outdated, tedious with red-tapes, not able to mitigate current scenario and challenges).

Selain pendedahan terhadap S.M.A.R.T Refit, sesi perkongsian ilmu juga memberi peluang kepada warga TLDM mendapatkan perkembangan terkini dasar serta inisiatif hasil berfikir di luar kotak yang sedang dilaksanakan di dalam TLDM, selain cabaran serta langkah berbentuk gigantic-steps termasuk timeline yang sedang dirangka.

Bagi memastikan S.M.A.R.T Refit ini turut difahami oleh stakeholder terlibat dan diselaras dengan limbungan berkaitan secara holistik dan berkesan, sesi “townhall” akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat. “Townhall” bertujuan memperincikan metodologi ini dengan lebih jelas dalam perspektif Project Management Body of Knowledge (PMBOK) serta aspek komersial.

Hasil webinar ini diharap memberi inspirasi serta motivasi kepada warga Navy People agar terus menghasilkan inisiatif lain yang lebih berimpak tinggi demi kepentingan TLDM.

Sumber : Bahagian Kejuruteraan, Markas Tentera Laut
Oleh      : Laksamana Muda Datuk Ir. Ts. Hj Mohd Shaiful Adli Chung
Foto      : Lt Kdr Jeffery Daneil Ng TLDM

Last modified on Selasa, 17 Ogos 2021 07:03

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 768

Semalam 759

Bulan ini 17513

Keseluruhan 1219873

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM