Print this page
Ogs 21

JENIS TULISAN RASMI PERSURATAN DI DALAM TLDM

TAHUKAH ANDA?

Ramai warga Navy People mengetahui bahawa tulisan rasmi persuratan di dalam TLDM adalah menggunakan huruf Arial, berbeza sedikit dengan perkhidmatan lain serta sebahagian besar Agensi kerajaan. Namun dipercayai sebahagian besar pembaca tidak mengetahui rasional huruf Arial ini dipilih dan sejak bila digunakan di dalam TLDM.

Huruf Arial mula diperkenalkan di dalam TLDM pada tahun 1998 dimana dicetuskan oleh Laksamana Tan Sri Ramli Abu Bakar sewaktu beliau adalah Panglima Armada TLDM. Pada tahun 2002, ianya dikuatkuasa dengan dinyatakan di Buku Rujukan Laut (BRL) 70 (Manual Pengurusan Fail dan Persuratan TLDM).

Tulisan Arial dipilih memandangkan ianya lebih mudah dibaca dan jelas, disebabkan pada saiz yang setara dengan huruf lain, huruf Arial adalah agak besar sedikit dan lebih tebal. Setelah digunakan hampir 19 tahun, konsep menggunakan huruf Arial atau seumpama dengan sifatnya telah mula diguna pakai oleh Agensi kerajaan yang lain dan menjadi norma kebiasaaan di dalam persuratan.

Diharap maklumat yang dikongsi ini memberi inspirasi serta motivasi kepada warga Navy People agar terus menghasilkan inisiatif lain yang lebih berimpak tinggi demi kecemerlangan TLDM.


Sumber : RMN Chief Engineer Office, Bahagian Kejuruteraan, Markas Tentera Laut
Artike    : Laksamada Muda Datuk Ir. Ts. Mohd Shaiful Adli Chung

Last modified on Sabtu, 21 Ogos 2021 14:39