Ogs 23

TIP PEMAKAIAN PAKAIAN OPERASI DIGITAL (POD) AGAR DALAM SAFE ATTIRE – TIP 1

JUTRA 2308

Pemakaian POD dengan rapi adalah penting bagi memastikan warga TLDM dalam keadaan safe attire semasa operasi. Selain itu, ianya memastikan rupacara warga TLDM adalah kemas. Tip pada kali ini ialah berkaitan pemakaian seluar POD dengan kemas supaya dalam keadaan safe attire.

Pemakaian yang tidak rapi akan menyebabkan seluar dan boot kelihatan seperti di Gambar 1, iaitu kaki seluar berada dalam keadaan tergantung. Ini boleh menyebabkan objek kecil di persekitaran memasuki boot sekiranya berlaku letupan atau splinter kepada letupan atau dimasuki serangga kecil jika berada di kawasan operasi. Ini kerana bahagian kulit kaki adalah terdedah kepada persekitaran. Berdasarkan garis panduan pemakaian POD yang dikeluarkan, kaki seluar perlu digrip separas ikatan tali boot ke-2 dari atas.

Tip bagi memastikan kaki seluar berada di posisi yang betul dan rapi ialah dengan memanjangkan kaki seluar 2 ke 3 inci lebih panjang dari panjang standard seseorang. Justeru jika dipanjangkan, kedudukan kaki seluar tidak akan berubah apabila dalam keadaan “angkat paras” seperti ditunjukkan di Gambar 2.

Bagi tempoh jangka panjang, kaki seluar POD TLDM dirancang untuk dipasang dengan wrapping strip seperti di Gambar 3. Wrapping strip ini perlu diikat ke tali ikatan boot ke-2 dari atas agar tidak bergerak, selaras dengan garis panduan yang telah dikeluarkan.

Diharap Tip Siri 1 ini membantu warga Navy People dalam keadaan safe attire dan kelihatan terampil kemas apabila memakai POD. Tips seterusnya menyusul di siri akan datang.

Sumber : RMN Chief Engineer Office, Bahagian Kejuruteraan, Markas Tentera Laut
Artikel   : Laksmana Muda Datuk Ir. Ts. Mohd Shaiful Adli Chung
Foto      : Lt Dya Muhammad Fadzil bin Mashor TLDM

Last modified on Isnin, 23 Ogos 2021 12:05

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 769

Semalam 759

Bulan ini 17514

Keseluruhan 1219874

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM