Ogs 27

Tahukah anda asal usul Buku Rujukan Laut (BRL)?

Diyakini ramai warga Navy People mengetahui dan menggunakan BR serta BRL apabila hendak melaksanakan rujukan terhadap sesuatu proses, panduan atau tatacara melaksanakan evolusi. Ini disebabkan BR (Book of Reference) telah lama wujud di dalam TLDM di mana ianya dihasilkan dan diwarisi dari Tentera Laut Diraja British. Namun dipercayai ramai warga Navy People tidak mengetahui asal usul BRL.

BRL pertama di dalam TLDM ialah BRL 1985 yang diterbitkan pada tahun 1985. BRL ini adalah berkaitan Sistem Selenggaraan Kapal (SSK) yang dibangunkan oleh Leftenan Komander Hj Salim bin Kasim TLDM (Bersara). Ini menyebabkan BRL pertama tersebut sinonim dengan jolokan “Sistem Salim Kasim” (SSK). Seterusnya pada tahun berikutnya, BRL 1 iaitu Senarai BR dan BRL yang digunakan oleh TLDM dan dinyatakan hak pegangan oleh setiap unit telah dihasilkan oleh beliau. Justeru jasa veteran ini amat dihargai di mana maklumat tambahan veteran adalah seperti di pautan berikut:

https://www.facebook.com/RoyalMalaysianNavy/posts/3964468033611175

Pada masa ini penguasa bagi BRL di dalam TLDM ialah Sea Power Center (SPC) @PUSMAS. Bagi penambahbaikan berterusan, inisiatif terkini SPC adalah menyelaraskan penomboran BRL agar bersistematik. Justeru sistem menggunakan 2 kaedah penomboran telah diperkenalkan. Penomboran pertama perlu mengikut N-Series dari siri 1 hingga 10. Penomboran kedua pula merujuk kepada bilangan digit di N-Series tersebut seperti berikut:
a. 1 atau 2 Digit. BRL yang merujuk kepada perkara Strategik seperti Dasar serta Doktrin.
b. 3 Digit. BRL berkaitan perkara di peringkat Operasi.
c. 4 Digit. BRL merujuk kepada dokumen di peringkat Taktikal.

Penghasilan dan penambahbaikan berterusan terhadap BRL ini wajar dijadikan inspirasi dan motivasi terhadap warga Navy People agar terus berusaha menjadikan TLDM organisasi yang cemerlang.

Sumber : RMN Chief Engineer Office, Bahagian Kejuruteraan, MkTL
Artikel   : Laksamana Muda Datuk Ir. Ts Mohd Shaiful Adli Chung

Last modified on Jumaat, 27 Ogos 2021 02:25

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 14

Semalam 795

Bulan ini 17554

Keseluruhan 1219914

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM