Sep 05

EKSESAIS MASTEX 2021 : COVID-19 TIDAK MENGHALANG KERJASAMA DAN DIPLOMASI PERTAHANAN

HMAS CANBERRA HMAS ANZAC KD LEKIU DAN KD JEBAT BELAYAR DALAM FORMASIHMAS CANBERRA, HMAS ANZAC, KD LEKIU dan KD JEBAT belayar dalam formasi

LUMUT, 5 Sep – Pandemik COVID-19 yang menyelubungi dunia tidak menghalang semangat kerjasama dan diplomasi pertahanan yang sedia utuh terjalin menerusi pelaksanaan Malaysia-Australia Sea Training Exercise (MASTEX) 2021 antara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bersama Tentera Laut Diraja Australia (TLDA) di sekitar perairan Selat Melaka baru-baru ini.

Eksesais bilateral tahunan berkonsepkan Field Training Exercise (FTX) berlangsung selama 3 hari mulai 2 - 4 Sep 21 ini merupakan eksesais yang telah dilaksanakan sejak tahun 2002 melibatkan tentera laut kedua negara dalam memperkukuhkan interoperability serta kerjasama strategik meliputi konteks pertahanan maritim melalui kaedah perkongsian idea dan kepakaran lapangan secara profesional di peringkat antarabangsa.

Mendepani pandemik, TLDM terus mempamerkan komitmen menerusi penglibatan 3 buah aset iaitu KD LEKIU, KD JEBAT dan helikopter SUPER LYNX di ikuti ketumbukan TLDA diketuai 2 buah kapal iaitu HMAS CANBERRA, HMAS ANZAC bersama dua buah helikopter CH47 dan sebuah helikopter MH-60S dari Australian Maritime Task Group. Tidak ketinggalan adalah 2 buah pesawat F/A 18D dan 2 buah pesawat HAWK milik TUDM sebagai aset sokongan.

Beberapa siri latihan bersama telah direalisasikan meliputi latihan peperangan anti-serangan udara, anti-kapal selam, penembakan sasaran permukaan, manuvra taktikal dan pengoperasian bot sepanjang FTX. Kelangsungan latihan yang lancar tanpa sebarang insiden jelas menggambarkan sikap profesionalisme, keupayaan dan ketersediaan warga yang amat membanggakan dalam aspek pengendalian aset pertahanan negara masing-masing. Latihan secara norma baru ini dilihat kekal menyemarakkan semangat kerjasama operasi maritim dan udara antara negara serantau selain turut menyediakan peluang bagi pemantapan latihan keselamatan dan pengawasan maritim secara bersama.

Secara keseluruhan eksesais pada kali ini memenuhi matlamat dan objektif yang telah ditetapkan selain mencerminkan kualiti kemampuan aset dan kredibiliti warga TLDM untuk beroperasi bersama aset-aset dari negara sahabat. Ini jelas membuktikan bahawa TLDM adalah sebuah angkatan laut kredibel dan sentiasa berkeupayaan untuk melindungi serta mempertahankan kepentingan maritim negara pada sebilang masa.

Sumber : Pejabat Komunikasi Strategik MPAB

Last modified on Ahad, 05 September 2021 12:16

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 781

Semalam 759

Bulan ini 17526

Keseluruhan 1219886

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM