Sep 15

“TOWN HALL” BERSAMA LIMBUNGAN TEMPATAN SECARA WEBINAR

JUTRA 150921

KUALA LUMPUR, 15 Sep 21 – Sesi Town Hall di antara pihak TLDM dengan limbungan tempatan telah dilaksanakan hari ini secara atas talian (webinar), dimana lebih daripada 150 peserta telah menyertainya. Town Hall dikendalikan oleh Ketua Jurutera TLDM, bertujuan menjelas dan bertukar pandangan terhadap pelaksanaan terkini rutin selenggaraan berjadual kapal TLDM yang menggunakan kaedah S.M.A.R.T Refit. Tujuan S.M.A.R.T Refit adalah memendekkan tempoh refit kapal TLDM di limbungan tempatan secara drastik. Kaedah ini hampir 180 darjah berbeza berbanding refit secara konventional yang telah diamalkan lebih kurang 30 tahun.

Town Hall telah memberi peluang kepada pihak limbungan untuk mendapatkan maklumat tambahan berkaitan S.M.A.R.T Refit, selain diberi peluang mengkisahkan cabaran serta kekangan yang dihadapi bagi melaksanakannya. Selain penjelasan terhadap metodologi S.M.A.R.T Refit, sesi turut merangkumi elemen pengurusan projek dalam perspektif Project Management Body of Knowledge (PMBOK). Ini bagi mengelakkan S.M.A.R.T Refit yang sedang dilaksanakan bertukar kepada pendekatan “atas kertas”.

Di akhir sesi Town Hall, pihak limbungan tempatan turut dimaklumkan iaitu TLDM akan melaksanakan kaedah S.M.A.R.T Refit Plus pada pertengahan tahun hadapan bagi memastikan program ini lebih dinamik, berdaya saing dan lebih singkat pada kos yang kompetitif.

Memandangkan Town Hall ini mendapat sambutan di luar jangkaan, sesi susulan akan dilaksanakan. Ini kerana ramai industry players tidak dapat menyertai webinar kali ini disebabkan kapasiti medium yang terhad.

Hasil Town Hall secara webinar ini diharap memberi inspirasi serta motivasi kepada warga Navy People agar terus menghasilkan inisiatif lain yang lebih berimpak tinggi demi kepentingan TLDM. Bagi pihak limbungan pula disaran agar mereka dapat melaksanakan S.M.A.R.T Refit dengan menghasilkan success story.

Sumber : Bahagian Kejuruteraan, Markas Tentera Laut
Artikel   : Laksamana Muda Datuk Ir. Ts. Mohd Shaiful Adli Chung
Foto      : PW 1 TLS Hazemi bin Mamat

Last modified on Rabu, 15 September 2021 07:21

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 774

Semalam 759

Bulan ini 17519

Keseluruhan 1219879

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM