Dis 23

KONVOKESYEN RPEL SIRI 2/20 DAN SIRI 3/21

RPEL

LUMUT, 23 Dis - Konvokesyen Recognition of Prior Experiential Learning (RPEL) Siri 2/20 dan 3/21 telah disempurnakan oleh Laksda Dato’ Anuar bin Mohamed, Panglima Pendidikan dan Latihan di Pangkalan TLDM Lumut, Perak. Konvokesyen ini turut dihadiri oleh Tuan Haji Zakariah bin Haji Md Sam, Ketua Pengarah Perbadanan Hal Ehwal Angkatan Tentera (PERHEBAT) dan Encik Ts. Kamaruzaman bin Md Ali, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Kementerian Sumber Manusia. Secara keseluruhannya, seramai 451 anggota telah berjaya menamatkan program ini.


Objektif utama Program RPEL adalah memastikan setiap warga TLDM mempunyai sekurang-kurangnya satu kemahiran yang diiktiraf oleh JPK bagi meningkatkan kebolehpasaran mereka setelah bersara atau menamatkan perkhidmatan. Program ini merupakan kolaborasi di antara PERHEBAT dan Kementerian Sumber Manusia. Anggota TLDM yang lulus Program RPEL ini bakal dianugerahkan Diploma Kemahiran Malaysia oleh JPK. TLDM merupakan perkhidmatan pertama di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang melaksanakan Program RPEL.

Pelaksanaan Program RPEL mengambil tempoh selama 4 bulan dalam Kursus Penyelia dan Penyelia Kanan di KD PELANDOK. Program ini terdiri daripada 4 fasa iaitu Taklimat Pengenalan Program, Proses Bimbingan oleh Pegawai Pembimbing, Pra Penilaian oleh pihak PERHEBAT dan yang terakhir iaitu Penilaian oleh Pegawai Pengesahan Luaran yang dilantik oleh JPK. Pegawai Pembimbing yang dilantik dipertanggungjawabkan untuk membimbing calon dalam membangunkan Laporan Pengalaman Keterampilan Terdahulu (LPKT) dan persediaan Ujian Amali. Pegawai Pembimbing terdiri daripada pegawai dan jurulatih KD PELANDOK yang telah menghadiri Kursus Pegawai Pembimbing dikendalikan oleh Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan TLDM bersama PERHEBAT.

Program RPEL akan diteruskan pada masa akan datang untuk melahirkan sejumlah 400 hingga 500 warga TLDM setiap tahun bagi mecapai objektif yang telah digariskan.

Sumber : Cawangan Komunikasi Strategik MPPL TLDM

Last modified on Khamis, 23 Disember 2021 15:52

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 747

Semalam 853

Bulan ini 15739

Keseluruhan 1327507

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM