Okt 22

Persijilan Kemahiran Malaysia (SKM)

Written by 

SKM

Persijilan Kemahiran Malaysia (SKM) telah dilaksanakan dalam TLDM sejak tahun 90an. Ia boleh diperoleh melalui 2 kaedah utama iaitu melalui Pusat Bertauliah (PB) dan Pentauliah Pencapaian Terdahulu (PPT).

Buat masa ini TLDM melaksanakannya melalui kedua-dua kaedah. Kaedah PB dilaksanakan di Fakulti Kejuruteraan KDP. Ia dikhususkan bagi Kepakaran TMK, TLS, TLR dan TMS untuk SKM Tahap 3 dan Tahap 4 (Diploma Kemahiran Malaysia - DKM).

Bagi lain-lain kepakaran dan bidang, perolehan SKM diuruskan melalui PPT. Anggota perlu mendaftar terus kepada Staf Pengiktirafan MPPL untuk mendapatkan persijilan. Harga bagi setiap SKM adalah RM300 untuk setiap tahap. Untuk Kepakaran Pelaut mereka sesuai dipersijilkan dalam bidang Security and Safety dan sebagainya, manakala bagi Bekalan, bidang Perkeranian dan Pramusaji dan sebagainya.

MPPL hanya menguruskan perolehan SKM untuk warga yang masih berkhidmat. Bagi mereka yang telah bersara atau telah menamatkan perkhidmatan, anda boleh mendapatkan JJM terus daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia atau melalui JHEV/PERHEBAT.

 

Maklumat lanjut boleh menghubungi :

Kdr Mohamed Salleh bin Hj Shahadan TLDM

019-2370835

AKS Kawalan Mutu dan Latihan

Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan

Rate this item
(3 votes)
Read 73696 times Last modified on Selasa, 31 Oktober 2017 08:23

Latest from fitrehashim

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 769

Semalam 853

Bulan ini 15761

Keseluruhan 1327529

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM