PANGLIMA ANGKATAN KAPAL SELAM

POSTER panglima kapal selam

LAKSAMANA PERTAMA MOHD RAZIB BIN TAHIR

PAT SIS KAT PPS PPA MSoc Sc DS (UKM) M Intl Rel (Deakin) BBA (UNIRAZAK)
mpat dssc nsc

Laksamana Pertama (Laksma) Mohd Razib bin Tahir dilahirkan pada 28 Ogos 1971 di Johor. Beliau memasuki perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sebagai Pegawai Kadet pada tahun 1990 dan telah ditauliahkan sebagai Lt Muda dalam Cawangan Eksekutif mulai 1 Julai 1992. Beliau telah berkhidmat di kapal peronda dan Kapal Pembinasa Laju Misil dan Meriam. Laksma Razib telah mendapat kelayakan sebagai Pegawai Operasi pada 2000 setelah menamatkan Kursus Pegawai Peperangan Utama di HMAS DRYAD, United Kingdom. Beliau kemudiannya diperjawatkan sebagai Pegawai Peperangan Utama KD LEKIR dan KD JEBAT pada tahun 2001-2004. Laksma Razib merupakan seorang graduan Naval Staff Course United States Naval War College, Rhode Island.

Laksma Razib telah menyertai perkhidmatan kapal selam mulai Julai 2005 dan merupakan salah seorang daripada perintis Angkatan Kapal Selam TLDM. Beliau telah dilantik sebagai Pegawai Laksana KD TUN RAZAK yang pertama dan terlibat sepenuhnya di dalam pelayaran pulang KD TUN RAZAK dari Perancis ke Malaysia. Beliau telah mengambil alih tampuk pemerintahan KD TUN RAZAK pada tahun 2012-2014 dan kemudiannya melengkapkan peranan beliau di Angkatan Kapal Selam TLDM sebagai Pegawai Memerintah Pusat Latihan Kapal Selam merangkap Ketua Staf Markas Pemerintahan Kapal Selam mulai tahun 2015-2019.

Laksma Razib memiliki Ijazah Sarjana Pengajian Pertahanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Ijazah Sarjana Hubungan Antarabangsa dari Universiti Deakin, Australia. Kedua-dua ijazah tersebut diperolehi melalui pengajian di Maktab Pertahanan Angkatan Tentera Malaysia pada 2016 dan Defence and Strategic Studies Course di Australia War College pada 2020.

Pada 24 Disember 2020, Laksma Razib telah dilantik sebagai Panglima Angkatan Kapal Selam yang ke-6 dan seterusnya dinaikkan pangkat ke Laksamana Pertama pada 4 Januari 2021. Beliau telah mendirikan rumah tangga dengan Puan Rohaizah dan dikurniakan empat cahaya mata.

Read 5907 times

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 765

Semalam 853

Bulan ini 15757

Keseluruhan 1327525

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM