Jun 29

PWM MARKAS UDARA TLDM

PWM MU 20

PW I TLS (AQM) MOHAMAD NOORFAZLI BIN ARIFFIN

PPS PPA

PW I TLS (AQM) Mohamad Noorfazli bin Ariffin dilahirkan di Hospital Dutchess Of Kent Sandakan, Sabah pada 28 Ogos 1979 dan merupakan anak sulung daripada 4 adik beradik. Mula menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 28 Jun 1999 dan menjalani latihan asas rekrut di KD Pelandok, Pangkalan TLDM Lumut dalam pengambilan intek 182/99 dan telah diserapkan kedalam skim Perantis Diploma Teknologi Marin (DTM).

Sepanjang perkhidmatan beliau telah diperjawatkan di Kapal Sri Inderasakti sebelum beliau diserapkan ke KD Rajawali sebagai teknisyen udara. Setamat kursus di KD Rajawali, beliau diserapkan ke Skuadron 501 yang merupakan skuadron operasi yang mengoperasikan pesawat Super Lynx. Beliau seterusnya telah dipilih untuk mengikuti kursus Air Quartermaster di PULATIBANG 2 di Alor Setar Kedah. Seterusnya be;liau telah menjalani latihan penerbangan di No.3 Skuadron TUDM bersama pesawat Nuri selama hampir 2 tahun. Seterusnya beliau kembali ke Skuadron 501 sebagai Air Quartermaster operasi di unit tersebut. Beliau juga merupakan seorang jurulatih bagi Air Quartermaster bagi Skuadron 501.

Pada tanggal 20 Jan 2020 beliau telah dilantik menjadi seorang Pegawai Waran Markas di Markas Udara. Beliau aktif dan melibatkan diri dalam aktiviti sosial bersama anggota dan masyarakat sekeliling. Beliau juga pernah terlibat dalam beberapa siri latihan dan operasi yang penting sepanjang beliau bertugas. Diantara siri latihan dan operasi yang pernah disertai adalah Bersama LIMA, OSTEX, Kerismas, Taming Sari, SAR MH 370, SAR USS John MC Cain, Ops Fajar 19 dan pelabagai lagi.

Read 3196 times Last modified on Isnin, 29 Mac 2021 16:20

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 458

Semalam 739

Bulan ini 16324

Keseluruhan 1015947

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM