Thursday, 05 October 2017 00:05

KD SRI GOMBAK, 4 Okt 17 - Kejohanan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Markas Tentera Laut (Mk TL) bagi tahun 2017 telah bermula pada 16 Ogos 17 yang lalu. Kejohanan ini diteruskan lagi dengan penganjuran Sukan Bola Tampar yang merupakan salah satu dari tujuh sukan yang dipertandingkan bagi merebut Piala Pusingan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Mk TL. Sukan ini juga merupakan sukan kelima yang dianjurkan oleh KDSG selepas Sukan Rakyat yang dianjurkan pada 27 Sep 17 yang lalu. Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, kesemua pasukan terdiri daripada setiap bahagian/cawangan di bawah naungan Mk TL iaitu Pasukan Laksamana, Bendahara, Pendekar dan Satria.

20171004 170503
Sekitar Perlawanan Berlangsung

Pembukaan sukan ini menyaksikan perlawanan pertama berlangsung pada jam 1430 diantara Pasukan Pendekar menentang Pasukan Bendahara. Sejurus selepas itu, perlawanan kedua diantara Pasukan Satria menentang Pasukan Laksamana. Kejohanan ini telah dimenangi oleh Pasukan Pendekar manakala Naib Johan adalah Pasukan Satria. Sepanjang perlawanan berlangsung, semua pemain dari setiap pasukan mempamerkan semangat kesukanan yang tinggi dan bersungguh-sungguh untuk mencari mata bagi pasukan mereka memperoleh kemenangan. Pada jam 1700 dapat disaksikan penyampaian hadiah kepada para pemenang yang disempurnakan oleh Pegawai Kawalan Berek KDSG. Tahniah diucapkan kepada para pemenang.

20171004 170629
Sesi Penyampaian Hadiah Yang Disempurnakan oleh
Pegawai Kawalan Berek KDSG

Kedudukan terkini setiap pasukan didalam Kejohanan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Mk TL bagi tahun 2017 adalah seperti berikut. Pasukan Satria di tempat pertama, manakala ditempat kedua adalah Pasukan Bendahara diikuti Pasukan Pendekar dan terakhir sekali Pasukan Laksamana. Namun, kejohanan ini masih mempunyai dua lagi sukan yang akan berlangsung dalam masa terdekat. Semua pasukan diharap dapat memberikan persembahan yang terbaik memandangkan mata setiap pasukan amat hampir dengan satu sama lain. Acara perlawanan seterusnya adalah Badminton yang dirancang diadakan pada 11 Okt 17. Adalah juga menjadi harapan agar perlawanan yang akan datang dapat diadakan dengan meriah dan jayanya.

Rujukan: 041017/05
Sumber: KD SRI GOMBAK
Artikel: Lt Dya Abdul Basit bin Kamarudin TLDM
Jurufoto: KD SRI GOMBAK

Friday, 29 September 2017 13:05

Lumut, 29 Sep 17 – Majlis Penutup Kejohanan Karnival Sukan Antara Perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah berlangsung di pangkalan TLDM Lumut bermula 25 Sep 2017 dan sebanyak 4 acara sukan telah dipertandingkan iaitu Bola Tampar, Ping Pong, Basikal dan Memanah. Majlis penutup pada kali ini telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Laut YBhg Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin mewakili Panglima Angkatan Tentera. Kejohanan pada kali ini telah menyaksikan kehebatan Tentera Laut Diraja Malaysia, Tentera Darat Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia berentap mempamerkan kehebatan masing-masing dalam usaha ATM bagi memastikan setiap anggota mempunyai kredibiliti serta semangat berpasukan yang optimum.

1
Ketibaan PTL

2

3
Perlawanan Akhir Bola Tampar dan penerima hadiah

4

5


TLDM telah mendominasi hampir keseluruhan acara yang dipertandingkan, empat acara sukan yang pertandingkan iaitu Bola Tampar, Memanah, Basikal dan Ping Pong. Pasukan Ping Pong TLDM telah mengekalkan kejuaraan selama 5 tahun berturut-turut. Namun demikian Tentera Darat telah memberi saingan yang amat sengit khususnya dalam acara Bergu Lelaki dengan mendahului 2-0 diawal pusingan. TLDM seterusnya bangkit dengan sokongan penyokong-penyokong dari sekitar Pangkalan dan sekaligus memenangi perlawanan akhir dengan argregat 3-2. Keputusan perlawanan akhir Ping Pong, TLDM telah memenangi tiga daripada lima kategori yang dipertandingkan iaitu Perseorangan Lelaki, Perseorangan Wanita, Bergu Veteran,Bergu Lelaki dan Bergu Wanita.

7
Permain Terbaik Bola Tampar Lelaki dan Wanita

8

Kejohanan Lumba Basikal pada kali ini turut diungguli TLDM. Sebanyak tiga kategori telah dipertandingkan iaitu kejohanan Lumba Basikal Lebuh Raya 80 KM, Montain Bike 25 KM dan Ujian Masa Berpasukan 40 KM. Setelah berakhirnya acara Ujian Masa Berpasukan 40 KM pada 28 Sept 2017, TLDM dengan catatan masa 55 minit 04 saat telah mendapat Tempat Pertama manakala Tempat Kedua Tentera Darat dengan catatan masa 56 minit 30 saat dan Tentera Udara tempat ketiga dengan catatan masa 57 minit 33 saat. Secara keseluruhan TLDM telah mendapat pungutan 15 mata dan menduduki tempat pertama serta Tentera Darat dengan pungutan 7 mata telah mendapat Tempat Kedua dan Tempat Ketiga pungutan 5 mata di duduki Tentera Udara.

9
Johan Persatuan-Persatuan Sukan

10

11

12

13

Kredibilti Pasukan Memanah TLDM juga tidak dilupakan dengan mempamerkan mutu perlawanan yang terbaik dengan memberi saingan yang hebat kepada Tentera Darat dan Tentera Udara. Sebanyak 11 kategori yang dipertandingkan iaitu Double 70M Individu Recurve Men/Women, Double 50M Individu Compound Men/Women, Olimpik Round Individu Recurve Men/Women serta Compound Men/Women dan Olimpik Round Berpasukan Recurve Men/Women serta Compund Men. TLDM secara keseluruhan telah merangkul kejuaraan kesemua kategori dan pemanah terbaik kategori Recurve Men dimenangi 839137 LK I PRL Cheng Chu Sian manakala Recurve Women dimenangi 5500936 LK TNL Norhayati binti Hj Ramli. Kategori Compound Men dimenangi 839139 LK I PAP Azizul Azri bin Aziz dan 551684 LK I TNL Saritha a/p Cham Nong kategori compound Women.

14
Ucapan Penutup ISG 2017

Kejohanan Sukan Antara Perkhidmatan di Lumut akan berakhir dengan Kejohanan Bola Tampar Lelaki, Tentera Darat menentang TLDM Semestinya perlawanan ini akan memperlihatkan aksi serta kelincahan kedua-dua pasukan dalam merebut kejuaraan. TDM seterusnya bangkit dengan sokongan penyokong-penyokong dari Pasukan Tentera Darat dan sekaligus memenangi perlawanan akhir dengan argregat 3 - 2. Selain itu, Pasukan Bola Tampar Wanita turut mengikuti kejayaan Pasukan Ping pong dan Pasukan Lumba Basikal dengan merangkul kejuaraan bergaya dengan memenangi kategori Wanita.. Peningkatan TLDM pada Karnival kejohanan sukan pada kali ini amat jelas dan ianya seiring dengan visi TLDM menjadi Angkatan Laut yang kredibel.

Rujukan: 290917/04
Sumber : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut
Artikel : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut
Jurufoto : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut

Friday, 29 September 2017 12:50

Lumut, 29 Sep 17 - Karnival Sukan Antara Perkhidmatan ATM 2017 anjuran TLDM telah berlangsung pada 25 hingga 29 Sep 17 di Pangkalan TLDM Lumut. Pada tahun ini sebanyak 4 acara sukan yang dipertandingkan iaitu Bola Tampar, Ping Pong, Lumba Basikal dan Memanah. Sepanjang 5 hari acara-acara sukan berlangsung, pasukan TLDM telah memberi cabaran yang sengit kepada pasukan-pasukan lawan dan telah mempamerkan semangat juang yang tinggi.

IMG 20170929 WA0078
YBhg PTL berkenalan bersama atlet

IMG 20170929 WA0096 
Sesi gambar kenangan YBhg PTL bersama Atlet ATM

IMG 20170927 193600
Atlet Lumba Basikal TLDM beraksi hebat

Hasilnya, TLDM telah berjaya membolot kemenangan bagi setiap acara yang dipertandingkan kecuali kekalahan tipis dan sengit bagi acara Bola Tampar (L). Keputusan rasmi pertandingan adalah seperti berikut:

a. Bola Tampar (L)
Johan - TDM
N/Johan - TLDM
Ketiga - TUDM

b. Bola Tampar (W)
Johan - TLDM
N/Johan - TDM
Ketiga - TUDM

c. Ping Pong
Johan - TLDM
N/Johan - TDM
Ketiga - TUDM

d. Lumba Basikal
Johan - TLDM
N/Johan - TDM
Ketiga - TUDM

e. Memanah
Johan - TLDM
N/Johan - TUDM
Ketiga - TDM

Tahniah di atas kejayaan dan kemenangan buat Pasukan TLDM dan juga selaku tuan rumah yang berjaya mengkoordinasikan Karnival Sukan Antara Perkhidmatan ATM 2017 kali ini. Dengan kemenangan ini pihak LEKAS TLDM memberi wang saguhati kemenangan kepada persatuan sukan yang telah menjadi Johan. Dengan ganjaran ini akan membuat setiap atlet-atlet TLDM yang lain dapat mengekalkan prestasi dan juga dapat mengekalkan kejuaraan Sukan Antara Perkhidmatan ATM demi tahun ke tahun.

IMG 20170927 193617
Aksi hebat pemanah-pemanah

IMG 20170927 193624
Aksi acara Ping Pong

IMG 20170929 140358
Perlawanan Akhir Bola Tampar Lelaki

Majlis Penutup Karnival Sukan Antara Perkhidmatan ATM 2017 telah disempurnakan oleh YBhg Panglima Tentera Laut sendiri yang diberi mandat mewakili Panglima Angkatan Tentera bagi menyempurnakan acara penutup dengan penuh kemeriahan. Syabas diucapkan kepada Pasukan TLDM.

Rujukan : 290917/03
Sumber : LEKAS TLDM

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 390

Semalam 324

Bulan ini 9125

Keseluruhan 326177

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM