Jumaat, 27 Oktober 2017 07:46

SUBANG, 27 Okt 17 - Kejohanan Hoki Sukan Antara Perkhidmatan ATM 2017 telah berlangsung pada 24 hingga 27 Okt 17 di Stadium Hoki Pangkalan Udara Subang, Selangor yang dianjurkan oleh Persatuan Hoki ATM. Dua kategori telah dipertandingkan iaitu Lelaki dan Wanita. Bagi pasukan Hoki Lelaki, TLDM berjaya menumpaskan TUDM dengan jaringan 2-1 dan seri dengan pasukan TDM 2-2 di peringkat saringan. Manakala aksi di perlawanan akhir, pasukan Hoki lelaki TLDM mempamerkan aksi cukup dramatik setelah sekali lagi berentap dengan pasukan TUDM. Kesudahannya pasukan Hoki Lelaki TLDM berjaya mengekalkan kejuaraan bagi tahun ke-3 berturut-turut setelah berjaya menewaskan pasukan Hoki Lelaki TUDM dengan jaringan 4-3.

IMG 20171027 WA0070
Panglima 4 Divisyen menyampaikan hadiah
kepada Penjaring Terbanyak Kejohanan

IMG 20171027 WA0097
Tahniah! Penjaring Tebanyak bagi Kategori Wanita

Bagi kategori wanita pula,Pasukan Hoki Wanita TLDM telah mempamerkan persembahan yang amat mengagumkan diperingkat saringan apabila berjaya membenam pasukan Hoki Wanita TUDM dgn jumlah gol 9-0 dan seterusnya membelasah pasukan Hoki Wanita TDM dengan jaringan 5-0. Namun di peringkat akhir, pertemuan pasukan hoki wanita TLDM berentap kembali bertemu pasukan Hoki TDM di dalam cuaca hujan lebat. Masa penuh perlawanan menyaksikan kedua-dua pasukan terikat dengan jaringan 1-1 sehingga memaksa penentuan pukulan penalti shoot out. Kemenangan tidak memihak kpd pasukan Hoki Wanita TLDM apabila terpaksa menerima kekalahan tipis dengan jaringan 2-3 kepada pasukan Hoki TD.

IMG 20171027 WA0098
Aksi-aksi perlawanan akhir

IMG 20171027 WA0087
Pasukan Hoki 3 Perkhidmatan ATM

Keputusan rasmi kejohanan bagi kategori Lelaki Johan TLDM, Naib Johan TUDM dan Ketiga TDM. Bagi kategori Wanita pula Johan TDM, Naib Johan TLDM dan Ketiga TUDM. Dua pemain TLDM dinobatkan sebagai penjaring terbanyak kejohanan iaitu 830827 LK PLM Khairul Amin bin Ahmad Fazhil bagi kategori lelaki sebanyak 3 gol dan 5501560 LK II PRL Aishah bt Zulkifli bagi kategori wanita sebanyak 5 gol dijaringkan. Majlis Penutup Kejohanan Hoki Sukan Antara Perkhidmatan ATM 2017 disempurnakan oleh Mej Jen Datuk Zakaria bin Hj Yadi, Panglima 4 Divisyen merangkap Pengerusi Persatuan Hoki ATM dan turut dihadiri oleh Kept Farizal bin Myeor TLDM, Ketua Staf Markas Pendidikan dan Latihan TLDM mewakili Pengerusi LEKAS TLDM. Syabas diucapkan kepada Persatuan Hoki TLDM.

Rujukan : 271017/02
Sumber : LEKAS TLDM

Khamis, 05 Oktober 2017 00:05

KD SRI GOMBAK, 4 Okt 17 - Kejohanan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Markas Tentera Laut (Mk TL) bagi tahun 2017 telah bermula pada 16 Ogos 17 yang lalu. Kejohanan ini diteruskan lagi dengan penganjuran Sukan Bola Tampar yang merupakan salah satu dari tujuh sukan yang dipertandingkan bagi merebut Piala Pusingan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Mk TL. Sukan ini juga merupakan sukan kelima yang dianjurkan oleh KDSG selepas Sukan Rakyat yang dianjurkan pada 27 Sep 17 yang lalu. Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, kesemua pasukan terdiri daripada setiap bahagian/cawangan di bawah naungan Mk TL iaitu Pasukan Laksamana, Bendahara, Pendekar dan Satria.

20171004 170503
Sekitar Perlawanan Berlangsung

Pembukaan sukan ini menyaksikan perlawanan pertama berlangsung pada jam 1430 diantara Pasukan Pendekar menentang Pasukan Bendahara. Sejurus selepas itu, perlawanan kedua diantara Pasukan Satria menentang Pasukan Laksamana. Kejohanan ini telah dimenangi oleh Pasukan Pendekar manakala Naib Johan adalah Pasukan Satria. Sepanjang perlawanan berlangsung, semua pemain dari setiap pasukan mempamerkan semangat kesukanan yang tinggi dan bersungguh-sungguh untuk mencari mata bagi pasukan mereka memperoleh kemenangan. Pada jam 1700 dapat disaksikan penyampaian hadiah kepada para pemenang yang disempurnakan oleh Pegawai Kawalan Berek KDSG. Tahniah diucapkan kepada para pemenang.

20171004 170629
Sesi Penyampaian Hadiah Yang Disempurnakan oleh
Pegawai Kawalan Berek KDSG

Kedudukan terkini setiap pasukan didalam Kejohanan Sukan Antara Bahagian/Cawangan Mk TL bagi tahun 2017 adalah seperti berikut. Pasukan Satria di tempat pertama, manakala ditempat kedua adalah Pasukan Bendahara diikuti Pasukan Pendekar dan terakhir sekali Pasukan Laksamana. Namun, kejohanan ini masih mempunyai dua lagi sukan yang akan berlangsung dalam masa terdekat. Semua pasukan diharap dapat memberikan persembahan yang terbaik memandangkan mata setiap pasukan amat hampir dengan satu sama lain. Acara perlawanan seterusnya adalah Badminton yang dirancang diadakan pada 11 Okt 17. Adalah juga menjadi harapan agar perlawanan yang akan datang dapat diadakan dengan meriah dan jayanya.

Rujukan: 041017/05
Sumber: KD SRI GOMBAK
Artikel: Lt Dya Abdul Basit bin Kamarudin TLDM
Jurufoto: KD SRI GOMBAK

Jumaat, 29 September 2017 13:05

Lumut, 29 Sep 17 – Majlis Penutup Kejohanan Karnival Sukan Antara Perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah berlangsung di pangkalan TLDM Lumut bermula 25 Sep 2017 dan sebanyak 4 acara sukan telah dipertandingkan iaitu Bola Tampar, Ping Pong, Basikal dan Memanah. Majlis penutup pada kali ini telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Laut YBhg Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin mewakili Panglima Angkatan Tentera. Kejohanan pada kali ini telah menyaksikan kehebatan Tentera Laut Diraja Malaysia, Tentera Darat Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia berentap mempamerkan kehebatan masing-masing dalam usaha ATM bagi memastikan setiap anggota mempunyai kredibiliti serta semangat berpasukan yang optimum.

1
Ketibaan PTL

2

3
Perlawanan Akhir Bola Tampar dan penerima hadiah

4

5


TLDM telah mendominasi hampir keseluruhan acara yang dipertandingkan, empat acara sukan yang pertandingkan iaitu Bola Tampar, Memanah, Basikal dan Ping Pong. Pasukan Ping Pong TLDM telah mengekalkan kejuaraan selama 5 tahun berturut-turut. Namun demikian Tentera Darat telah memberi saingan yang amat sengit khususnya dalam acara Bergu Lelaki dengan mendahului 2-0 diawal pusingan. TLDM seterusnya bangkit dengan sokongan penyokong-penyokong dari sekitar Pangkalan dan sekaligus memenangi perlawanan akhir dengan argregat 3-2. Keputusan perlawanan akhir Ping Pong, TLDM telah memenangi tiga daripada lima kategori yang dipertandingkan iaitu Perseorangan Lelaki, Perseorangan Wanita, Bergu Veteran,Bergu Lelaki dan Bergu Wanita.

7
Permain Terbaik Bola Tampar Lelaki dan Wanita

8

Kejohanan Lumba Basikal pada kali ini turut diungguli TLDM. Sebanyak tiga kategori telah dipertandingkan iaitu kejohanan Lumba Basikal Lebuh Raya 80 KM, Montain Bike 25 KM dan Ujian Masa Berpasukan 40 KM. Setelah berakhirnya acara Ujian Masa Berpasukan 40 KM pada 28 Sept 2017, TLDM dengan catatan masa 55 minit 04 saat telah mendapat Tempat Pertama manakala Tempat Kedua Tentera Darat dengan catatan masa 56 minit 30 saat dan Tentera Udara tempat ketiga dengan catatan masa 57 minit 33 saat. Secara keseluruhan TLDM telah mendapat pungutan 15 mata dan menduduki tempat pertama serta Tentera Darat dengan pungutan 7 mata telah mendapat Tempat Kedua dan Tempat Ketiga pungutan 5 mata di duduki Tentera Udara.

9
Johan Persatuan-Persatuan Sukan

10

11

12

13

Kredibilti Pasukan Memanah TLDM juga tidak dilupakan dengan mempamerkan mutu perlawanan yang terbaik dengan memberi saingan yang hebat kepada Tentera Darat dan Tentera Udara. Sebanyak 11 kategori yang dipertandingkan iaitu Double 70M Individu Recurve Men/Women, Double 50M Individu Compound Men/Women, Olimpik Round Individu Recurve Men/Women serta Compound Men/Women dan Olimpik Round Berpasukan Recurve Men/Women serta Compund Men. TLDM secara keseluruhan telah merangkul kejuaraan kesemua kategori dan pemanah terbaik kategori Recurve Men dimenangi 839137 LK I PRL Cheng Chu Sian manakala Recurve Women dimenangi 5500936 LK TNL Norhayati binti Hj Ramli. Kategori Compound Men dimenangi 839139 LK I PAP Azizul Azri bin Aziz dan 551684 LK I TNL Saritha a/p Cham Nong kategori compound Women.

14
Ucapan Penutup ISG 2017

Kejohanan Sukan Antara Perkhidmatan di Lumut akan berakhir dengan Kejohanan Bola Tampar Lelaki, Tentera Darat menentang TLDM Semestinya perlawanan ini akan memperlihatkan aksi serta kelincahan kedua-dua pasukan dalam merebut kejuaraan. TDM seterusnya bangkit dengan sokongan penyokong-penyokong dari Pasukan Tentera Darat dan sekaligus memenangi perlawanan akhir dengan argregat 3 - 2. Selain itu, Pasukan Bola Tampar Wanita turut mengikuti kejayaan Pasukan Ping pong dan Pasukan Lumba Basikal dengan merangkul kejuaraan bergaya dengan memenangi kategori Wanita.. Peningkatan TLDM pada Karnival kejohanan sukan pada kali ini amat jelas dan ianya seiring dengan visi TLDM menjadi Angkatan Laut yang kredibel.

Rujukan: 290917/04
Sumber : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut
Artikel : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut
Jurufoto : Perhubungan Awam Markas Pangkalan Lumut

HARI INOVASI TLDM

AUDIT KESIAPSIAGAAN PUSAT HIDROGRAFI NASIONAL

MEDIA SOSIAL

STATISTIK PENGUNJUNG

Hari ini 244

Semalam 479

Bulan ini 9780

Keseluruhan 387439

Tarikh Akhir Kemaskini:

PENYATAAN

Langgan Berita TLDM

qrcode   Sertai kami dengan berita
   yang menarik dan terkini.
   Jadilah sebahagian daripada
   WARGA TLDM