2021

MESYUARAT LEMBAGA KELAYAKAN KAPAL SELAM KE-24 SIRI 03/21

Sesi bergambar bersama Timbalan Panglima Tentera Laut KOTA KINABALU, 20 Okt – Mesyuarat Lembaga Kelayakan Kapal Selam (LKKS) Ke-24 siri 3/21 telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Markas Pemerint read more..

MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT DAN PENGHARGAAN WARGA KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL

Pegawai Memerintah menyempurnakan pemakaian pangkat warga KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL LUMUT, 20 Okt – Majlis pemakaian pangkat dan penghargaan warga KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL yang akan bertukar read more..

JASA BAKTI MU DIKENANG LAKSAMANA PERTAMA DR. HJ SUTARJI BIN HJ KASMIN (BERSARA)

Laksamana Pertama Dr. Hj Sutarji bin Hj Kasmin (Bersara) adalah seorang Veteran TLDM merupakan anggota Komando pertama di Malaysia yang telah berjaya dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) semas read more..

LAWATAN PANGLIMA PASUKAN SIMPANAN KE PSTL KUCHING

KUCHING, 16 Okt – Lawatan Kerja Panglima Pasukan Simpanan TLDM, Laksamana Pertama Zainul Rasyid Bin Abdullah dan delegasi Markas Pemerintahan Pasukan Simpanan TLDM ke Kuching diakhiri dengan lawatan read more..

MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT PEGAWAI TLDMPSSTLDM DAN SERAH TERIMA TUGAS AKS PENTADBIRAN DAN SEKRETARIAT

KUALA LUMPUR, 14 Okt - Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany telah menyempurnakan pemakaian pangkat 12 pegawai kanan TLDM dan 6 pegawai PSSTLDM dalam satu majlis yang diad read more..

KUNJUNGAN HORMAT PANGLIMA PASUKAN SIMPANAN TLDM SEMPENA LAWATAN KERJA KE KUCHING

KUCHING, 14 Okt – Yang Berbahagia Panglima Pasukan Simpanan TLDM, Laksamana Pertama Zainul Rashid Bin Abdullah telah membuat beberapa kunjungan hormat sempena Lawatan Kerja ke Kuching bermula hari i read more..

WARGA NAVY PEOPLE TERIMA BAKUL MAKANAN MINDEF PRIHATIN

Panglima Tentera Laut menerima Bakul MINDEF Prihatin yang disampaikan oleh Menteri Kanan Pertahanan KUALA LUMPUR, 6 Okt – Seramai 1,500 warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Kementerian Pertaha read more..

UPACARA PENAMAAN DAN PENTAULIAHAN KD PANGLIMA GARANG

  LUMUT, 1 Okt - Panglima Tentera Laut dan warga Navy People berbesar hati kerana Kepten Yang Dipertua TLDM, DYMM Sultan Selangor berkenan menyempurnakan upacara penamaan dan pentauliahan KD PANGLIMA... read more..

SEKALUNG TAHNIAH KEPTEN SUHAIMI BIN SANI TLDM (BERSARA)

Kepten Suhaimi bin Sani TLDM (Bersara) adalah seorang Veteran TLDM, melakar sejarah sebagai rakyat Malaysia pertama dinobatkan di Hall of Fame bagi Sukan Ragbi di United States Naval Academy (USNA). read more..

MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT DAN PENYAMPAIAN SIJIL PEGAWAI PALAPES LAUT UNIVERSITI AWAM TAHUN 2020 PERINGKAT ZON TENGAH

Pegawai muda yang diraikan bergambar kenangan bersama Timbalan Panglima Tentera Laut KUALA LUMPUR, 25 Sep - Majlis Pemakaian Pangkat dan Penyampaian Sijil Pegawai PALAPES Laut Universiti Awam Tahun read more..

SAMBUTAN HARI ATM KE-88

Sambutan 88 tahun ATM di Kem Segenting, Port Dickson PORT DICKSON, 22 Sep - Warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah menjayakan sambutan Hari ATM ke-88 yang diadakan di Kem Segenting buat julung read more..

MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT DAN PENGHARGAAN

Pegawai Memerintah menyempurnakan pemakaian pangkat warga KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL LUMUT, 20 Sep – Majlis pemakaian pangkat dan penghargaan warga KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL telah dilaksanakan read more..

“TOWN HALL” BERSAMA LIMBUNGAN TEMPATAN SECARA WEBINAR

KUALA LUMPUR, 15 Sep 21 – Sesi Town Hall di antara pihak TLDM dengan limbungan tempatan telah dilaksanakan hari ini secara atas talian (webinar), dimana lebih daripada 150 peserta telah menyertainya read more..

TLDM PERKUKUH HUBUNGAN KERJASAMA PERTAHANAN MELALUI EKSESAIS BERSAMA TENTERA LAUT INDIA

INS RANVIJAY, INS KORA, KD LEKIU dan KD JEBAT melaksanakan manuvra taktikal LUMUT, 6 Sep – TLDM bersama Tentera Laut India (TLI) terus menyemarakkan hubungan kerjasama pertahanan yang sedia utuh te read more..

EKSESAIS MASTEX 2021 COVID-19 TIDAK MENGHALANG KERJASAMA DAN DIPLOMASI PERTAHANAN

  HMAS CANBERRA, HMAS ANZAC, KD LEKIU dan KD JEBAT belayar dalam formasi LUMUT, 5 Sep – Pandemik COVID-19 yang menyelubungi dunia tidak menghalang semangat kerjasama dan diplomasi pertahanan yang se... read more..

SIKAP PROFESIONALISME BUKTIKAN KEJAYAAN 25 ORANG PENUNTUT KURSUS PASKAL SIRI 70-21

LUMUT, 27 Ogos – Seramai 25 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah dianugerahkan beret ungu yang merupakan kebanggaan Pasukan Khas Laut (PASKAL) dalam Majlis Penut read more..

Tahukah anda asal usul Buku Rujukan Laut (BRL)

Diyakini ramai warga Navy People mengetahui dan menggunakan BR serta BRL apabila hendak melaksanakan rujukan terhadap sesuatu proses, panduan atau tatacara melaksanakan evolusi. Ini disebabkan BR (Boo... read more..

THE 15TH INTERNATIONAL DEFENCE INDUSTRY FAIR 2021 (IDEF'21) ISTANBUL, TURKI

Laksdya Dato' Abdul Rahman mendengar penerangan oleh peserta pameran ISTANBUL, 17 Ogos - Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato' Abdul Rahman bin Ayob bersama Laksamana Pertama Azman read more..

TIP PEMAKAIAN PAKAIAN OPERASI DIGITAL (POD) AGAR DALAM SAFE ATTIRE – TIP 1

Pemakaian POD dengan rapi adalah penting bagi memastikan warga TLDM dalam keadaan safe attire semasa operasi. Selain itu, ianya memastikan rupacara warga TLDM adalah kemas. Tip pada kali ini ialah b read more..

JENIS TULISAN RASMI PERSURATAN DI DALAM TLDM

TAHUKAH ANDA? Ramai warga Navy People mengetahui bahawa tulisan rasmi persuratan di dalam TLDM adalah menggunakan huruf Arial, berbeza sedikit dengan perkhidmatan lain serta sebahagian besar Agensi k... read more..

WEBINAR PERKONGSIAN ILMU S.M.A.R.T REFIT

KUALA LUMPUR, 17 Ogos - Sesi perkongsian ilmu oleh Ketua Jurutera TLDM dengan warga Navy People yang masih berkhidmat telah dilaksanakan hari ini secara atas talian (webinar). Sesi ini telah mendeda read more..

EKSESAIS SEACAT 21 BERJAYA TINGKATKAN INTEROPERABILITY

Seminar 'Maritime Domain Awareness' yang diadakan secara atas talian LUMUT,16 Ogos – Eksesais South East Asia Cooperation and Training (SEACAT) 21 merupakan eksesais melibatkan pihak Tentera Laut A read more..

EKSESAIS TAMING SARI BUKTI PROFESIONALISME TLDM

KUANTAN, 12 Ogos - Eksesais Taming Sari siri 20/21 telah sampai ke kemuncaknya hari ini dengan kejayaan penembakan peluru berpandu EXOCET MM40 dan EXOCET SM39. Kejayaan penembakan kesemua peluru be read more..

PROGRAM UNIK SENGGARAAN BERJADUAL KAPAL OBSOLESCENCE PROGRAMME (OP) KD PERKASA

KEMAMAN, 11 Ogos - Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato’ Abdul Rahman bin Ayob bersama Panglima Armada Barat Laksamana Madya Datuk Abu Bakar bin Mohd Ajis dan delegasi TLDM telah mel read more..

‘PANTAI KITA CERMINAN WAJAH KITA’

PORT DICKSON, 30 Jul – Di samping melaksanakan penugasan pengukuran hidrografi di Perairan Tanjung Tuan, Port Dickson, KD PERANTAU telah mengambil peluang dan ruang untuk melunaskan tanggungjawab ke read more..

SESI PERKONGSIAN ILMU KETUA JURUTERA TLDM

Sesi perkongsian ilmu bersama Ketua Jurutera TLDM diadakan secara maya KUALA LUMPUR, 29 Jul - Ketua Jurutera TLDM, Laksamana Muda Datuk Ir. Ts. Hj Mohd Shaiful Adli Chung hari ini berkongsi ilmu de read more..

PENUGASAN OP PENAWAR PTKK

Anggota TLDM membantu PDRM di Sekatan Jalan Raya KOTA KINABALU, 22 Jul – Penugasan Op PENAWAR yang melibatkan 60 anggota Pangkalan TLDM Kota Kinabalu telah dilaksanakan bermula 2 Jun 21 yang lalu. read more..

PUSTAKMAR KONGSI REZEKI

Laksamana Pertama Farizal Myeor bersama wakil penduduk LUMUT, 19 Jul – Satu Program Khidmat Masyarakat menerusi Program Jiwa Murni anjuran PUSTAKMAR telah dilaksanakan pada 19 Julai 2021 bersamaan read more..

PENUTUP AUDIT DALAMAN BAHAGIAN OPERASI DAN STRATEGI

KUALA LUMPUR, 16 Jul - “You Get What You Inspect Not What You Expect”. Audit Dalaman (AD) Bahagian Operasi dan Strategi (BOS) yang telah dilaksanakan mulai 12 hingga 16 Jul 21 telah melabuhkan tirai read more..

HARI INOVASI TLDM TAHUN 2021

KUALA LUMPUR, 9 Jul - Sambutan Hari Inovasi Tentera Laut Diraja Malaysia Tahun 2021 telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Panglima Tentera Laut pada 9 Julai 2021 secara maya. Manakala, penyampaian h read more..

Results 1 - 30 of 76

 

 

Best Viewed : Mozilla Firefox / Google Chrome / Microsoft Edge

 

COPYRIGHT | PRIVACY & POLICY | DISCLAIMER | SITE MAP

VISITOR STATISTICS

Today5079
Tomorrow5194
This Week10273
This Month143827
All4900797

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Go to top